Реклама / Ads
1| 4087 |17.10.2023 НОВИНИ

Продължават полицейските акции в Косово. Намерени са оръжие и муниции

.
В Северно Косово и днес продължават полицейските акции, включително претърсването на много места във връзка със случая при косовското село Банска, когато миналия месец въоръжена група сърби нападна косовската полиция и бяха убити косовски полицай и трима от нападателите, предаде сайтът от Северно Косово "КосСев".
 

Заместник-командирът на косовската полиция за Северно Косово Ветон Елшани не уточни къде се извършват акциите. Според информация на КосСев акциите са в северната част на Митровица, а една от претърсваните сгради е на ООН, предаде БТА.

 

Елшани каза, че засега няма арестувани.

 

Косовската полиция съобщи днес, че е намерила оръжия, боеприпаси и бомби в Прилужие, до Вучитрън, също в Северно Косово, на сметище, предаде косовската телевизия.

 

Намерени са автомат АК-47, полуавтоматична пушка, три пълнителя, 360 патрона 7,62 мм, четири ръчни гранати и пушка кремъклия.

 

Оръжието е намерено от човек, който събирал старо желязо на сметището и се обадил в полицията.

 

Части на Косовските сили за сигурност и KFOR също са били на мястото. За случая е информиран прокурор и разследването продължава, съобщиха от косовската полиция.

 

Очевидци, движещи се по главния път към граничния пункт със Сърбия Бърняк тази сутрин, видяха знамената на Косово и Албания, поставени в село Бане, в непосредствена близост до ГКПП Бърняк, съобщава още КосСев. През вчерашния ден знамената не са били там.

 

Село Бане е населено изключително със сърби, а община Зубин поток е с преобладаващо сръбско население.

 

Косовската полиция каза, че не знае кой и кога е поставил знамената.

 

Преди дни министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че косовските институции по сигурността разследват нарастващия риск от „организиране на насилствени нападения от групировки на структурите на Сърбия в Косово“.

 

Събитията се случват, след като на 24 септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното косовско село Банска.

 

При нападението беше убит един косовски полицай, а в последвалата престрелка – трима от нападателите.

 

Бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое цялата отговорност за събитията, като бе арестуван и ден по-късно освободен от сръбските власти.

 

Белград отрече да е участвал в организация на нападението или да е знаел за планирането му, но изтъкна, че етническите сърби в Косово са подложени на репресии от властта.

 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3843 |17.10.2023 Мохамед Халаф: Ще отворят хуманитарен коридор през границата между Газа и Египет . 5| 3894 |17.10.2023 Д-р Максим Бенвенисти: 40 000 бойци на „Хамас” са обучени в ирански лагери . 10| 14345 |17.10.2023 Адв. Мария Петрова: Електронната рецепта нарушава правата на пациента и създава хаос сред лекарите . 4| 4310 |17.10.2023 Макрон: Всички държави в Европа са застрашени от ислямисткия тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads