Реклама / Ads
1| 5899 |18.07.2017 НОВИНИ

Проданов: Отпадане на класа за прослужено време забива последния пирон в ковчега на бг-работника

.
Предложението за отпадане на класа за прослужено време е наглост и безобразие. Това не е отживелица, защото разпоредбата е приета 2007 г. и то по предложение на работодателите, на които се дава правото да определят кое се смята за професионален стаж. Това каза в предаването „Лице в лице” икономистът и лидер на АБВ Константин Проданов.
 
По думите му това е едно продължение на тази борба, която върви в България и по цял свят за орязване на правата на трудещите се под предлога, че правим пазара на труда по-гъвкав. Според него Дянков е направил първата крачка като е орязал правата на държавните служители.

"Това премахва единственият що годе независим автоматизъм, който дава възможност да се повишава цената на труда в България, която е драстично подценена. В последните 15 – 16  г. около 1 млн. трудоспособни българи са напуснали страната, основно заради ниските мизерни възнаграждения и заради отношението към тях, което ни връща в някакви Дикенсови времена.

И на този фон един смешен плач от работодателите, хора с коли за по 200 000 лв., с имения в стил Великият Гетсби, които обясняват как не могат да платят мизерната надбавка над мизерната заплата на всички тези българи, които в момента, в който тук уж са непроизводителни и мързеливи, като пресекат границата и отидат в Германия изведнъж стават много производителни”.

Според Проданов не е само въпрос на производителност. По думите му в България получаваме много по-малко, отколкото произвеждаме.

„Производителността зависи в много голяма степен не от работника, а от организацията на работния процес, от инвестициите, от оборудването. На Запад ти дават, ако си компютърен специалист образно казано, компютър, в България ти дават сметало и ти казват работи на него, защото вместо да инвестират в компютър тук, инвестират в силиконовите устни на любовницата си, например. Този тип подход е феодален, робовладелски”.

Не може да се говори, че това е отживелица и че трябва да отпадне класът за прослужено време. Това ще забие последния пирон в ковчега на българския работник и безвъзвратно ще го откаже да се връща в страната. Радвам се, че БСП накрая излязоха с тази позиция, допълни икономистът.

Той обясни, че на много места в света има клас прослужено време – в САЩ, Канада, Франция, Белгия, в Испания.

Проданов даде пример с Япония, където, наред с всичко останало, за всяка прослужена година в компанията, ако напуснете – ви дават по една заплата.

„Аз като съм напускал след 3 или 4 години съм получавал 4 заплати само за това, че съм бил 4 години в компанията. Абсолютно нелепо е, че това стимулирало мързеливите”.

Това, че нямало връзка между годините на съответната позиция и натрупания опит е несъстоятелно, добави още лидерът на АБВ.

„След като до такава степен няма връзка между работния стаж и качествата и квалификацията, нека да наемат млади хора – но не го правят. Във всяка една обява искат 2, 3, 5 години стаж”.

Според него общественият отпор ще бъде много сериозен в това отношение.

Неплащането на заплати е резултат от ниската предприемаческа култура. Това е модерно робство, има много пропуски в законодателството, добави още икономистът.

Големият проблем на комисията в парламента е, че се размота, загуби 2 месеца време, взе една част от законодателните инициативи, и казаха, че ще ги внесат като законопроект, т.е. решението беше отложено с още няколко месеца, заяви още Константин Проданов.

По думите му в нормалните бели държави трудно може да стане работниците да не си получат заплатите с месеци. Може би единствено в Африка се случва това.

За скандала с КТБ Проданов коментира, че най-общо казано това е един бульон, в който смесително плуват, политици, представители на финансовия свят, на съдебната система. На всички участници в срещата при президента им е прекалено ясно кой е срутил банката и всеки търси да извлече някакъв тесен политически дивидент, добави той.

На въпроса дали АБВ ще се слее с БСП, Проданов отвърна, че това сега го чува и го определи като контрадезинформация.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7027 |14.07.2017 Отпадането на клас „Прослужено време“ само при съгласие на синдикатите . 1| 5926 |29.06.2017 България и Румъния последни в класацията по иновативност в ЕС . 5| 6361 |19.06.2017 Мира Радева: Депутати смятат, че са екстра класа хора, а ние сме малки и неуки . 1| 6374 |14.06.2017 К. Проданов: Законът за концесиите позволява вечна собственост, което си е приватизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads