Реклама / Ads
28| 16050 |15.12.2020 НОВИНИ

Проф. Атанас Семов: Изборите у нас раждат диктатура на посредствеността, власт на случайните хора

.
Проф. Атанас Семов
Равносметката за изминалата година е много тежка. Тя може да се определи само с една дума – неадекватност. Имаше дори призив да обявим 2020 г. за портивоконституционна. Шантава година белязана от проблеми. Това каза по БТВ конституционният съдия проф. Атанас Семов.
 

Това бе година с най-висока смъртност на глава от населението след Втората световна война. Година, белязана от невиждан корупционен скандал. Надявам се годината по-бързо да свърши и да започнем по нов начин.

 

Мерките на управляващите дават сигнал да неадекватност. Нямаше нито една мярка, по която да не чуем две взаимоизключващи се решения за ден. 10 дни се обяснява как мерките ще свършат на 21-ви, сега друго казват. Пречат лобистки интереси. Шепа приятели-хотелиери се оказаха по-важни за властта от медиците.  Нито спасихме хората, нито спасихме икономиката. Пилеят се пари за неспешни разходи, а нямаме пари за тестове. Не можеш да купуваш кораб, когато има ковид. Подлудихме лекарите и обикновените хора. Трябва енергично да помогнеш на тези, които енергично ще загубят. Ние не помогнахме ефикасно на бизнеса.

 

Имаме толкова малко останали хора в България, че да имаме безработица е престъпление. Не може да си първи по корупция и разсипия и да не си първи по смъртност.

 

Ние и този път се опитахме да хитруваме. 10 години наблюдаваме липса на способност да се вземат стабилни решения. Българското политическо денонощие се състои от две части, сутринта правим едно, след обяд - обратното. Затова имаме най-зле платени работници в ЕС.

 

Не само, че нямаме успешна битка с корупцията, а нямаме битка. Безпрецедентна е европейската реакция срещу корупцията в България. Там ясно се казва, че България е дефектна държава, която трябва да се изтегли от производството, за да се ремонтира.

 

Най-странно е, че в отговор от България се чу Мата Хари и КГБ. Никакво признание за слабостите. Българският проблем съществува заради корупцията и облагите. Променят се нещата към по-лошо. Тази година има безпрецедентна гавра с Конституцията.

Това беше отказ от конституционализъм изобщо. Да, Българи има нужда от промяна на конституционни модел. Напълно възможно е другата година да има три пъти избори. Дано да се проведат с по-малко манипулации. Никакви оправдания технически не са приемливи за машинното гласуване. Така е записано в закона. Има опасност не просто да се касират изборите, а да се касира демокрацията.

 

Големият въпрос е дали ще отрежем манипулациите на изборите. Не можем да отречем, че през годините и имало много манипулации. Истински големият въпрос е какво ражда изборният процес. У нас ражда диктатура на  посредствеността, власт на случайните хора. От това България трябва да се освободи на Трети март догодина.

 

Ние вече сме в предизборна ситуация, а предизборна е всяка ситуация, в която властта показва, че не може да управлява. Трябва нов тип управление на безусловен професионализъм. Случайните хора могат да те доведат до неизбежна катастрофа и на това сме свидетели 30 години.  Българският политически живот се нуждае от хора с биография, с качества и способни да водят държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3611 |12.12.2020 Проф. Тодор Попов: Хората с класическите алергии могат да проявят реакция към ваксината . 1| 3764 |12.12.2020 Проф. Илко Гетов: Надявам се на 31 декември да има разрешение за „Пфайзер“, на 12 януари за „Модерна“ . 23| 3702 |11.12.2020 Проф. Тодор Кантарджиев: През януари ще имаме първия ваксиниран . 8| 6668 |11.12.2020 Проф. Румен Гечев: Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, но защо не се пълнят язовирите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads