Реклама / Ads
6| 3442 |07.03.2021 НОВИНИ

Проф. Ботев: През септември поемаме контрол върху коронавируса

.
Проф. Чавдар Ботев Източник: споткадър, БНТ
Около септември месец тази година ще успеем да контролираме заболяването от коронавирус специално в Европа и САЩ, защото ще се постигне някакъв групов имунен отговор. Това ще се случи благодарение на ваксините.
 

Това прогнозира известният хематолог и консултант на Националната пациентска организация д-р Чавдар Ботев по БНТ.

 

Според него, все пак трябва да имаме едно наум за ваксините, защото са направени за година, не за десет, но „такава е епидемиологичната обстановка“.

 

По думите му, на този етап може да се твърди, че 40% от хората по принцип не боледуват от коронавирус и това е големият резерв.

 

„Ако живеете с човек и той е заразен, и сте в много близък контакт, този процент е 40. Също лекари, които са на първа линия в различни държави и в големи групи, този процент се запазва. Това говори, че най-вероятно сме прекарали някакви коронавируси или други вируси и създаваме някакъв кръстосан имунитет“, допълни хематологът.

 

По думите му преболедувалите са много на брой. Скритите са тези, които не са се обявили и според д-р Ботев в България може би бройката е два пъти по-голяма от тези, които са реално преболедували.

 

Хематологът каза още, че ще се създаде група, където ситуацията ще бъде по-добре - в страните, които могат да си позволят ваксините, а в другите държави ваксинацията ще приключи или през 2022 или през 2023 г.

 

„Много от собствениците на фирми и учени твърдят, че има два варианта: единият е да се ваксинираме всяка година, а от „Новавакс“ твърдят, че може да се наложи да се ваксинираме и на шест месеца. Моята препоръка е, ако си правим такива ваксини, всяка следваща трябва да бъде от друг тип, т.е., да не повтаряме един и същи тип“, посъветва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6032 |06.03.2021 Проф. Кантарджиев: Ако Мангъров се бе появил през 80-те, сега всички щяхме да сме със СПИН . 3| 4051 |06.03.2021 Проф. Киров: С фигурата на суперпрокурора се създава едно ”дървено желязо” . 11| 3478 |06.03.2021 Много по-добре сме от европейските страни по отношение на COVID-19, смята проф. Христова . 4| 3317 |06.03.2021 Проф. Гетов не изключи поставяне на трета доза заради новите COVID мутации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads