Реклама / Ads
16| 3763 |16.01.2023 НОВИНИ

Проф. Димитър Вацов: Радев даде мандата на себе си, обслужи косвено Гешев

.
Димитър Вацов
”Президентът Румен Радев даде мандата на себе си. Косвено главният прокурор Иван Гешев се ползва от тази ситуация, доколкото няма да има съдебна реформа”.
 

С тази констатация започна коментара си пред БНР политологът проф. Димитър Вацов, преподавател в НБУ, и уточни, че държавният глава, за да си запази властта, е избрал да връчи третия проучвателен мандат на партията, която има най-малък шанс да направи правителство. 

 

Политологът изказа мнение, че с позициите си за Украйна, за еврозоната и за хартиената бюлетина БСП няма как да събере мнозинство за съставяне на кабинет.


"Има една възможност Корнелия Нинова да врътне Радев. Има малък шанс да успее да направи коалиция на статуквото. Т.е. да продаде мандата на ГЕРБ, ДПС и евентуално на "Български възход". Това е малко вероятно, защото Бойко Борисов ще предпочете да има избори, защото партията му може да бележи ръст заради твърдо избирателно ядро, а при падане на избирателната активност това твърдо ядро ще даде повече гласове спрямо другите партии", коментира проф. Вацов.


Според проф. Вацов през поредицата от служебни правителства се изкривява политическото представителство:

 

"Управлява едно пропутинско и прокремълско малцинство. Мнозинството, което е проевропейски настроено и гласува за другите партии, е непредставено в изпълнителната власт".


При сегашния провал на политическата система имаме свръх привилегироване и овластяване на проруски настроените хора в България и свръх привилегироване и овластяване през прокуратурата на неясно какви сенчести интереси отзад, коментира политологът.


Гешев е основен политически играч, посочи политологът и уточни: "Такъв беше и когато през 2020-а година влезе в президентството. В България прокуратурата е политически медиен рупор, който застава срещу този или онзи в даден момент. Работата на прокуратурата е да докладва в съда, а не пред медиите. ... Начинът, по който действа прокуратурата, плаче за реформа. ... Всички политици са оставени на милостта на г-н Гешев. Той решава кога да освети един политик и кога - не. Той е станал ясен символ на безконтролност и произвол".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3045 |16.01.2023 Проф. Пламен Киров: Не е фатално изборите да са след Великден . 10| 3140 |12.01.2023 Димитър Стоянов: Военната помощ за Украйна не застрашава военните ни способности . 1| 3206 |12.01.2023 Обвиниха мъжа, пребил жена си в столичния кв. ”Хаджи Димитър” . 3| 3957 |12.01.2023 Проф. Асена Сербезова отговори на нападките на министър Меджидиев. Зададе му куп въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads