Реклама / Ads
9| 4974 |29.11.2019 НОВИНИ

Проф. Димитров за българо-македонската комисия: Нещата се пренасят на политическо ниво

.
Проф. Ангел Димитров Източник: БГНЕС
Напрежението, което съществува в нашата работа през последните месеци, не затихва. Това е извън нашите възможности, опитахме да направим каквото можем, сега нещата се пренасят на политическо ниво.
 

Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, заяви проф. Ангел Димитров по време на брифинг, съобщава БГНЕС.

 

Съпредседателят на българската част от комисията подчерта, че постигнатите договорености до момента са незначителни и добави, че все още няма разбирателство по отношение на Средновековието и Гоце Делчев.

 

„Получаваме сигнали, че имаме различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство. Това е достатъчно убедително напомняне, че не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати. Притеснен съм не само, защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави. Притеснен съм и защото едно от решенията на комисията беше с очаквания за по-интензивна работа, в която да постигнем определени резултати до края на годината: около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание“, посочи проф. Димитров.

 

„Предложихме да опитаме още една среща през декември, но колегите от Република Северна Македония имат свои основания да откажат. Те направиха предложение да направим голяма пауза в нашите контакти, някъде до месец май“, обяви още професор Ангел Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4736 |28.11.2019 Българо-македонската комисия в задънена улица и за Г. Делчев, и за Средновековието . 0| 4327 |28.11.2019 Проф. Габровски: Кислородоподаващата система в ”Пирогов” е била изправна . 0| 4862 |27.11.2019 Проф. д-р Николай Габровски: В „Пирогов” бе предотвратено страшно бедствие . 12| 6266 |27.11.2019 Проф. Кирил Топалов: Кощунство и падение е ”преводът” на Вазов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads