Реклама / Ads
5| 5346 |22.01.2022 НОВИНИ

Проф. Димитров: Изникват куп въпросителни след срещата Петков - Ковачевски

.
Куп въпросителни изникват към изказаните добри намерения след срещата между българския премиер Кирил Петков и македонския му колега Димитър Ковачевски в Скопие. България и Северна Македония имат една вече 30 годишна рамка на взаимоотношения, от които няма как да избягаме, въпреки че Ковачевски заяви, че въобще не трябва да работим в историческа рамка.
 

Това заяви пред Българското национално радио проф. Ангел Димитров, бивш първи посланик в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси за начало в отношенията с Република Северна Македония.

 

"Като успех беше отбелязана и изпращането на нотата към ООН от страна на Скопие, което е хубаво, но с уточнение, че географския термин се отнася само за държавата. Но за това се говори отдавна и това решение с нищо не променя обстоятелствата около разбирането за името на държавата. Дори мисля, че има някаква хитрост, защото за пореден път неофициално се подменя конституционното име на страната - а то е Република Северна Македония. Моят призив е да се спазва конституционното име на РСМ", поясни още проф. Димитров.

 

По думите му в дългосрочен план за отношенията между България и РСМ трябва да се има предвид огромното натрупано напрежение във всякакъв аспект. Димитров е категоричен - нужни са реални действия и реални резултати, за да излезем от “политическата пряспа”.

 

“Водещата причина, която създава постоянното напрежение това е функционирането на антибългарската доктрина на македонизма, която постоянно възпроизвежда нагласи, които се проявяват във всички сфери”, смята Димитров.

 

По думите му е нужно да се изпълнява Договорът за приятелство и добросъседство, а не той да се превръща във “входен билет” към ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3133 |21.01.2022 Проф. Тодор Тагарев: Искането на Русия не е изненадващо . 23| 3227 |21.01.2022 Проф. Стоянов: Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците . 7| 4071 |20.01.2022 Проф. Чавдар Ботев: Неправилното лечение е причина за високата смъртност в България . 2| 5619 |19.01.2022 Проф. Веско Панов: Според ВАС сегашният ректор на Техническия университет е едно правно нищо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads