Реклама / Ads
16| 6909 |04.10.2020 НОВИНИ

Проф. Екатерина Михайлова: Тънките сметки и през игри с избирателните закони обикновено се връщат в обратна посока

.
Това, което ни се поднася, повдига повече въпроси, отколкото да дава отговори. Политическата и институционалната ситуация у нас са в дълбока криза.
 

Този анализ направи в ефира на bTV конституционалистът проф. Екатерина Михайлова - депутат в няколко парламента и преподавател в Нов български университет.

 

Тя коментира последните събития у нас, обществените настроения и най-вече - внесеният от управляващите спорен проект за нов основен закон, който се превърна в мишена за много критики.

 

Проф. Михайлова определи внасянето на законопроекта без съгласувателна процедура като абсурдно. Такава се изисква по Закона за нормативните актове. Самата проф. Михайлова е била член на пет временни комисии за промяна в конституцията, като в една от тях - в качеството си на експерт по конституционно право.

 

“Това, което се прави, е първо да се направи комисия. Търсеше се съгласието – какво може и какво не може, докъде можеше да се стигне. На първия етап преди внасянето на законопроекта се правеше тази съгласувателна процедура. (…) Тук се прави обратното – ние внасяме нещо, пък после ще го консултираме, което за мен е абсурдно“, поясни проф. Михайлова.

 

Тя подчерта, че в случая става въпрос за няколко нови текста, а не за цял основен закон. В този смисъл определението “нова” не е подходящо, посочи още конституционалистът.

“Това, което ни се поднася повдига повече въпроси, отколкото да дава отговори“, добави експертът по конституционно право”, смята проф. Михайлова.

 

Тя коментира и настоящата политическа ситуация в страната и множеството хипотези за това как ще се развият събитията.


“Политическата и институционалната ситуация са в дълбока криза. Колкото повече стоим в неяснота, в чудене какво става, кога може някой да си подаде оставката с някаква сметка тънка да има или да няма служебно правителство – от това България не печели, не печелим всички ние, българските граждани. (…) Назад във времето е съществувала мантрата, че който е на власт, той печели изборите. Дори и тогава се е случило да не е така. Опитът в тези 30 години говори, че тези тънки сметки и през игри с избирателните закони обикновено се връщат в посока на наказване на тези, които ги правят. Колкото по-бързо има някаква яснота, толкова по-добре“, каза проф. Михайлова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6465 |04.10.2020 Проф. Нели Огнянова: Без съмнение има политическо влияние върху медиите . 22| 7287 |01.10.2020 Проф. Атанас Семов: Европа е наясно, че у нас корупцията е смисъл на властта . 30| 7304 |01.10.2020 Вицепремиерът Екатерина Захариева за доклада на ЕК: И друг път сме го гледали този филм . 10| 7146 |30.09.2020 Проф. Маринов: Началникът на кабинетане на президента не може да е свободно плаваща шамандура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads