Реклама / Ads
0| 2948 |24.07.2022 НОВИНИ

Прогнозата на проф. Кантарджиев: През август ще е пикът на тази COVID вълна

.
проф. Тодор Кантарджиев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти. Август ще е пикът на тази COVID вълна. Това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев.
 

„Вариантът на Омикрон БА.5 е доста заразен, затова ще мине през много хора. В момента от 1000 души, 270 боледуват втори път - 27% доказано във Великобритания, защото вирусът много се измени. Има по-високо имунно бягство на вируса. Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки ще получат от новата модифицирана ваксина“, обясни той.

 

По думите му е нужно изкаралите Омикрон и с реимунизация в предните 3-4 месеца могат да изчакат модифицираната ваксина през есента. „Уязвимите групи задължително трябва да си поставят бустер“, препоръча експертът.

 

По думите му новият вариант се кара доста по-леко, но ако много хора се разболеят, ще има и по-тежки случаи.

 

„Да проветряваме и да не се събираме на едно място. РЗИ-София вече направи 4 кабинета за имунизация. Преболедуването на Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки ще получат от новата модифицирана ваксина“, сподели той.

 

По думите му симптомите са гърлобол, отпадналост, хрема. „Инкубационният период е 3-4 дни от заразяване. При някои започва само с температура, бързите тестове до голяма степен показват, но е важно преди това да не си ял или пил, а пробата се взема дълбоко в гърлото. При PCR ще има по-ранно секвениране, те трябва да се върнат“, поясни професорът.

 

„Няма нищо лошо в градския транспорт да се носят маски. Хубаво е връщащите се от почивка няколко дни да са по вкъщ“, призова проф. Кантарджиев.

 

Относно маймунската шарка той отбеляза, че е опасна за хора, допускащи близък контакт „кожа в кожа“. „96% от заболелите са мъже. Има много ниска смъртност. Няма причини за страх“, увери той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 31178 |24.07.2022 Проф. Дичев: Не се хващайте на утопията за прозрачността. ИТН поставя под въпрос основите на човешкото общество . 0| 3103 |22.07.2022 УМБАЛ „Св. Екатерина“ ще носи името на проф. Александър Чирков . 0| 2848 |20.07.2022 Здравните власти се бавят с противоепидемичните мерки, критикува проф. Кожухарова . 0| 4170 |19.07.2022 Проф. Витанов: Най-лошият вариант е да стигнем 7500 заразени на ден, проблемът е Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads