Реклама / Ads
11| 3032 |14.04.2021 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев увери: През май-юни постигаме колективен имунитет с РНК ваксини

.
Проф. Тодор Кантарджиев
Сега сме април - чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май - всяка седмица по 250 000 на „Пфайзер“ и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на „Модерна“. Така че, ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет. Това увери в студиото на БНТ проф. Тодор Кантарджиев.
 

„Ваксината трябва да се прилага според указанията на производителя – ако е указано, че тя е ефективна само след две дози, значи трябва да се прилага така“, обърна внимание проф. Кантарджиев. По думите му, юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.

 

„Наясно сме, че се преекспонират нещата - нито са толкова често тези тромбози, редки са случаите - на три милиона се развива една тежка. Моето мнение за ваксинираните с „АстраЗенека“ е, че трябва да се изчака два месеца от първата ваксина и след това спокойно могат да се направят двете ваксини на „Пфайзер“ през 21 дена“, посочи той.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че тромбозите при ваксиниране с „АстраЗенека“ са установени при много редки случаи и то само при първа игла. По думите му при втората игла няма установени случаи на тромбоза.

 

„Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия - когато жената е в овулация и приема първа доза от "Атра Зенека", обясни професорът. Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът“, допълни той.

 

Според него цената на PCR тестовете е много висока поради голямото търсене - реактивите и труда трябва да са 20 до 30 лева, засега нищо в посока намаляване не може да се направи, защото частните лаборатории определят цената спрямо търсенето.

 

„Когато медицината е пазар и бизнес, стават такива неща“, заяви проф. Кантарджиев.

 

Той обясни, че в страната вече се наблюдават нови варианти на коронавируса, те са в Северна България. В момента ги уточняваме и веднага ще бъде съобщена повече информация, допълни професорът.

 

„България одобрява ваксинационните сертификати, защото това е един от начините за намаляване разпространението на коронавируса“, отбеляза още той, като уточни, че на европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни - името, нивото на антитела и имунен отговор и дали си ваксиниран.

 

„Здравият човек, който не представлява опасност за околните, е добре дошъл в нашата страна“, приветства чуждестранните туристи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3079 |14.04.2021 Проф. Момеков: Честотата на страничните ефекти при ”Астра Зенека” е 1 на 100 000, при ”Янсен” - 1 на 1 млн. . 2| 5312 |13.04.2021 Почина проф. Мирослава Кортенска . 18| 4571 |13.04.2021 Проф. Лъчезар Аврамов: След 50 години българите в България ще са към 3 милиона . 12| 4717 |12.04.2021 Проф. Гетов: Ваксината на AstraZeneca не може да бъде изтеглена от страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads