Реклама / Ads
7| 3347 |12.08.2021 НОВИНИ

Проф. Маринов за отношенията между партиите: Като бой с торти в старите комедии

.
Проф. Александър Маринов
Много далече отиде влошаването на отношенията между партиите. Много се замърси публичното им говорене. Едно замеряне, като бой с торти - като в старите комедии, само че тук цената е много по-висока. По-голяма част от партиите държат на всяка цена да надприказват, да уязвят другите. Много отдавна не съм виждал в българската политика такова ирационално и хаотично поведение. Това коментира пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие при президента.
 

Според него, за да се случи нормализиране на говоренето, то всички трябва да направят крачка назад, да намалят децибелите и да оберат силните епитети. По думите му обаче „всичко това не изглежда вероятно, колкото и да ни се иска“.

 

Проф. Маринов посочи, че случващото се има трудно обяснение:

 

„От една страна имаме един заварен, отречен от мнозинството от българите модел на управление. Това породи у останалите илюзия, че много бързо се е освободило място, за което трябва да се преборят кой пръв ще седне или кой по-голяма част от седалката ще заеме. Подцени се необходимостта от по-нататъшно устойчиво партньорство. Желанието да се изпреварят останалите, да се вземе шампионската титла, изигра лоша шега. Ясно е, че необходимата за обществото промяна може да бъде постигната с партньорски усилия от един по-широк кръг политически субекти“.

 

По думите му шансовете за кабинет не са изчерпани: 

 

„Трябва да се прекрати огънят. Трябва отказ от идеята, че на този етап някой може да бъде хегемон на тази промяна. И след това да се постигне споразумение. Трябва да има обединение и съгласие около определени политически принципи и цели. Това не е лесно, на фона на случилото се, но политиците трябва да разберат, че ще стане много лошо и за хората, и за тях самите“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5322 |12.08.2021 Проф. Галунов: Парламентът може да изпробва своя последен шанс да оживее при третия мандат . 0| 5062 |11.08.2021 Проф. Слатински: Заразеният от чалга-мислене си остава човек с чалга-мислене дори в политиката . 0| 3234 |11.08.2021 Проф. Емилия Друмева: Парламентът е на ход . 3| 3724 |11.08.2021 Проф. Александър Маринов: Президентът няма да се пазари за сериозни политически концесии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads