Реклама / Ads
1| 4499 |17.06.2021 НОВИНИ

Проф. Минеков: Целият съм в жалби. Такова чудо не се е случвало в министерството в последните 20 години

.
Проф. Велислав Минеков Източник: Facebook
Такова чудо не се е случвало в министерството в последните 20 години, а може би и повече. През последната седмица нещата наистина прегряват. Онова, което в началото ви казах, а именно, че ще трябва за 2 месеца да свършим онова, което не е свършено за 10 години, изглежда реалност. Целият съм в жалби. Огромно количество. Жалбите са разнопосочни. Идват от отделни лица, от собственици на ценни имоти, от закъснели с години преписки, от хора, пострадали при управлението на предишните, тъй като просто не са били удобни.
 

Това разкри министърът на културата проф. Велислав Минеков и добави, че има огромен списък от явления, серия от нещастия, извършени и вътре, и вън от министерството. По думите му списъкът е отчайващ. „Време за сън няма. Тези сигнали отиват на правилното място, а някои и към европейската прокуратура“, увери той.

 

„Един ужасяващ инцидент е извършен през изминалите години. Въпросът не е в средства. Преди години един приятел ми каза, че ако бившите управляващи знаят къде е гробът на Васил Левски, ще го окрадат и продадат“, информира министърът.

 

По думите му не е имало реставрация на паметника на Васил Левски. „Липсват бронзови части от паметника, няма нито проект, нито съгласуване. Повикали са зидари, тенекеджии и още общи работници, които да се докоснат до светинята“, допълни той. По принцип серията по одобрения е много тежка, за да се допусне екип до такава реставрация. От думите на министъра става ясно, че всичко това е извършено през 2013 година.

 

Той разкри още едно нарушение и посегателство върху паметта на Левски и българските революционери, извършено в подземието на бившия конак. „Докладите и за този случай са съществени. Припомнят, че дори австрийските архитекти са решили да не посягат на тази част от националната ни история. Те запазват основите на конака. Странното е, че това е било унищожено от не от чужденци или от османци, а от един министър във връзка с намеренията му за усвояване на средства по време на нещастния ремонт в Националната галерия. Някои хора нямат срам, когато видят пътя на паричния поток“, поясни министър Минеков. Той поясни, че и при този случай става въпрос за 2013 година, но не конкретизира за кой министър говори. Тогава се сменят трима - Вежди Рашидов, Владимир Пенев и Петър Стоянович.

 

По подобен начин е „реставриран“ и Лъвов мост, като почистването от оксидация на лъвовете е било извършено „както се почиства като палуба на рибарски кораб – със стоманени четки и ъглошлайф“, което поставя под огромен риск фигурите при следваща оксидация. „Все едно да съм зъболекар и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста“, картинно обясни Минеков, който е скулптор.

 

„Паметникът на Цар Освободител е бил „демонтиран безобразно“ през 2012 г.“, подчерта той. По думите му никакви експертни съгласувания не са се случили преди краката на коня да бъдат отрязани с ъглошлайф. Тук също има рискове от оксидация.


Освен всичко друго, след посещение в Русия  на тогавашния министър на културата депутатът от Думата Андерй Скоч (поставен под санкции от САЩ) е обявил, че ще даде над 1 млн. лева за финансиране на реставрацията. „В момента не можем да се доберем до яснота какво се е случило с тези средства“, заяви Минеков. Той ще съобщи за ситуацията и на посланика на Руската федерация у нас.

 

„Надявам се тези хора да изпитат срам. Надявам се тези хора да се извинят“, добави министърът.

 

Проф. Минеков каза още, че е получил множество предложения за промени в Министерството на културата.

 

Според него целта на предишните управляващи е била корупция и унищожение на паметници на културата. „Виждате го във всеки град. Тази разруха е безконтролна и останала до днес ненаказана. Точно затова трябва да променим Закона за културното наследство“, добави той

 

След среща с вицепрезидента Илияна Йотова по желание на посланика на Франция у нас днес е продължена още една добра идея. „“Говорихме за възможностите за създаване на един изключителен Европейски център за култура и изкуство на остров Свети Кирик, Созопол и реставрация на съществуващата сграда на Военното училище. Това е много по-добре отколкото да се раздават парцели за хотели, къщи и частни имоти“, категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4032 |16.06.2021 Съдът спря новото ръководство на ”Александровска”, проф. Богов остава шеф . 9| 3161 |16.06.2021 Проф. Кожухарова: Нова COVID вълна ще има. Колко ще е висока, зависи от нас . 10| 7230 |15.06.2021 Не знам кой пази проф. Спасов, но защо институциите не пазят децата ни? . 2| 3568 |15.06.2021 Проф. Минеков: Между нищетата и корупцията се е движело Министерството на културата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads