Реклама / Ads
0| 4514 |26.06.2022 НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: Френското предложение за РСМ не е край, а начало на преговорите

.
Френското предложение за вдигането на ветото върху прегвоорната рамка за членството на РСМ в Европейския съюз не е край, а начало на преговорите смята проф. Николай Овчаров от националния кръг “За Македония”.

По думите му “воят” след появата на предложението показва, че България е на прав път. 

“Българската дипломация трябва да се пребори да бъдат добавени нещата, които все още липсват в договора, допълни проф. Овчаров. 

 

Припомняме, че в петък Народното събрание прие предложението на “Демократична България” за даването на мандат на Министерския съвет за вдигане на ветото. То стъпва върху френското предложение. Поставени са четири условия:

 

-прецизиране на текста на заключението на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ;

 

- подобряване на предложенията с оглед на това, че нищо в преговорния процес не може да бъде тълкувано като признаване от страна на България на съществуването на македонски език;

 

- гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий по време на целия преговорен процес;

 

- рефериране към Договора за добросъседство от 2017 г. и протоколите от заседанията на съвместната междуправителствена комисия.

 

ЕС следва да наблюдава процеса, както и изпълнението на споразумението за приятелство, подписано през 2017 г.

 

По думите на проф. Овчаров от тук нататък българската дипломация трябва да си свърши работата. На такова мнение е и журналистът Иво Беров.

 

"Историците не успяха, и сега беше направен един пробив, оттук нататък трябва дипломатически усилия. Имало е натиск, и сега ще има натиск върху Македония и нещата могат да тръгнат, защото трябва да се разбере, че досега грешката беше в подхода", заяви Беров пред БНТ. 

 

Според него историческите въпроси, могат да бъдат разрешени по препоръката на френското предложение. Той смята, че оттук нататък трябва да се търсят не разделителните, а общите въпроси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11322 |25.06.2022 Проф. Николай Овчаров: Министърът на културата Наско пак не е в час! . 0| 2737 |25.06.2022 Проф. Кантарджиев: Не се очаква епидемия от маймунска шарка, притеснителен е подвариант на COVID-19 . 0| 2639 |25.06.2022 Проф. Георги Фотев: Обществото ни е тежко и опасно фрагментирано . 0| 3681 |24.06.2022 Проф. Слатински: България излезе от заложения капан от ББ и РР, когато от ЕС им набиха каската
Реклама / Ads