Реклама / Ads
0| 11832 |25.06.2022 НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: Министърът на културата Наско пак не е в час!

.
Проф. Николай Овчаров
Вчера, петък, 25 юни, аз отправих отчаян апел за спасяване на културния туризъм у нас. Става дума за приоритетното финансиране чрез Министерство на финансите (да не се бърка с Министерство на културата!) и чрез целеви субсидии на няколко български общини с оглед на развитието на културния туризъм в България.
 

Ще повторя тези уникални обекти, имащи изключително важно значение за икономиката на своите райони, които в повечето случаи са силно изостанали стопански. Това са римската провинциална столица Рациария край Видин; късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище; праисторическия култов център „Солниците” край Провадия; античния град Хераклея Синтика до Петрич; Перперикон и средновековният замък Вишеград в Източните Родопи, Кърджалийско.

 

            Последва отговор на Министерството на културата, от който става ясно, че неговите чиновници не са разбрали нищо. Там този въпрос се смесва със средствата за редовни археологически проучвания (които са отделно перо към МК и нямат нищо общо с посочените по-горе субсидии) и с европейските проекти за реставрация и консервация, които пък съвсем нямат отношение към парите за разкопки. От целия отговор се разбира ясно, че екипът на министър Атанас Атанасов така и не е влязъл в час през изминалата половин година управление.

 

            Приоритетното финансиране чрез Министерство на финансите с оглед на развитието на туризма не е от вчера. Така например един от най-известните български археологически обекти – скалния град Перперикон, се проучва по този начин от 2001 г. Ще припомня, че тогава на власт още беше правителството на ОДС начело с г-н Иван Костов. Оттогава насам целеви субсидии за бисера на Източните Родопи са отпускали правителствата на Симеон Сакскобургготски, Тройната коалиция, всички правителства на ГЕРБ, един куп служебни кабинети.

 

            Благодарение на това отношение на държавата в продължение на две десетилетия вече е разкрита значителна част от Перперикон. С годините в Източните Родопи се изгради прекрасният маршрут „Виа Родопика”, включващ чудесните забележителности Перперикон, Храма на Орфей при Татул, Храма на Великата богиня-майка, уникалния Златоград и др. Днес по него годишно минават над половин милион души и цифрата непрекъснато расте. „Виа Родопика” е давана на всички туристически изложения като пример за възможностите да се прави културен туризъм в България.

 

            Преди две години и в края на управлението на последното правителство на ГЕРБ-СДС, държавата разви този опит и включи сред приоритетните обекти още пет. Резултатите през 2021 г. бяха фантастични. Само за едно лято бяха разкрити уникални забележителности, за чието проучване иначе щяха да бъдат необходими десетилетия. Стотици хиляди хора напираха да видят новите български чудеса. И да изпитат чувството на гордост, че ние, българите, можем като гърците. Още повече, че най-сетне тръгна и масирана реклама на шестте обекта по всички национални телевизии и радиа.

 

            До този момент тези средства са отпускани от МФ само с министерски постановления, след като съответната община подготви необходимите документи. Тази година Министерството на финансите за пръв път поиска и потвърждение от Министерството на културата. От него се искаше единствено положително становище за огромното значение на въпросните археологически обекти за икономиката на съответните райони. Без по никакъв начин да се засяга бюджета на МК.

 

            Вместо това последва едно гръмко „Не!“ По този начин предвидените в Националния бюджет средства за проучване на шестте обекта няма да бъдат използвани от археолозите и ще бъдат употребени за съвсем различни цели. Предлогът е за „прозрачност“ и „публичност“ при разпределението на средствата. Сякаш от 20 години насам не се знае по какъв начин се разкрива Перперикон, за да стане което е!

 

            Напоследък стана ясно, че тези кухи призиви за прозрачност във всички сфери на икономиката водят до разруха, до разбити пътища, до масово обедняване на хората. Аз в никакъв случай не съм поддръжник на корупцията и на неморалните методи. Но само се притеснявам да не стане като в приказката за Настрадин Ходжа, който тъкмо научил магарето си да яде камъни и то взело, че умряло.

 

            И не на последно място! Когато говоря за некомпетентността на Министерството на културата и неговия министър, аз нямам предвид всички в това управление на страната. С нарочно писмо до същото министерство от петък, 25 юни, Министерството на туризма в лицето на министър Христо Проданов и зам.-министър Мариела Модева заеха позиция на твърда подкрепа в необходимостта да бъде отпусната целевата субсидия за Перперикон. В това писмо изрично се подчертава огромното значение на този обект за развитието на културния туризъм в Родопите и цяла България! Впрочем Министерството на туризма ясно разбира значението на въпросните шест обекта и по негово искане през цялата пролет отново всички национални телевизии и радиа излъчваха рекламните клипове за тях.

 

            Време е да си зададем ясно въпроса – искаме ли наистина културен туризъм или само ще си говорим празни приказки. Защото, докато тук се мотаем, съседна Гърция отдавна привлича всички туристи, включително българските, със своите прекрасни и отлично обгрижвани от държавата културни забележителности.

 

Проф. Николай Овчаров

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3063 |25.06.2022 Проф. Кантарджиев: Не се очаква епидемия от маймунска шарка, притеснителен е подвариант на COVID-19 . 0| 3138 |25.06.2022 Проф. Георги Фотев: Обществото ни е тежко и опасно фрагментирано . 0| 3281 |24.06.2022 Проф. Ана Кочева: Отпушихме бутилката, как ще я разклащат в Скопие, си е тяхна работа . 0| 4090 |24.06.2022 Проф. Слатински: България излезе от заложения капан от ББ и РР, когато от ЕС им набиха каската

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads