Реклама / Ads
6| 3832 |07.08.2023 НОВИНИ

Проф. Николай Радулов: Да се провери имотното състояние на шефове в МВР, някои имат имоти зад граница

.
Николай Радулов
Спешно трябва да се върнат на улицата тези хора от системата на МВР, които са се евакуирали зад бюро. Това каза в аудиокаста на ”Фокус” ”Това е България” експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР проф. Николай Радулов.

"Трябва те да бъдат полицаи на улицата, с по-високи заплати. Това в този момент ще е знаково. Знаково не е, когато министърът се появява по телевизиите и обещава как ще оправи нещата. Знаково е, когато хората видят, че полицаите на улицата вчера са били малко, а днеска са два пъти повече. Ама това да е сигурно, че ще продължи да е така, а не просто да съберем полицаите от Пловдив и София за една седмица", каза ескпертът.

 

Второто нещо, според проф. Радулов, е сериозна проверка на всички ръководни кадри на Министерство на вътрешните работи. Тази проверка е добре да се извърши, да се сравни начина, по който са били заплащани през годините с имотното им състояние. Защото много е странно, но има служители на МВР с по няколко имота, големи, някои имат имоти и зад граница.

 

"Нали разбирате, може да се случи на един да е починала лелята и да му е завещава два апартамента в Гърция, обаче едва ли всички служители на МВР, ръководни, имат такива лели. Такава проверка трябва да се извърши. И според мен тази проверка не трябва да се извърши от "Вътрешна сигурност“, защото "Вътрешната сигурност“ е инструмент на министъра. В крайна сметка, какъвто и да е резултатът от дейността, даже да е най-коректният и точен, какво ще се случи по-нататък, има думата министърът. Тази проверка трябва да се извърши от прокуратурата", добави експертът.

Той припомни, че някога МВР се обслужваше от "Военна прокуратура“ и това беше смислено.

"Не знам защо се стигна до това, може би защото девоенизацията, теоретично поне, се опита да постави служителите на МВР на едно равнище с гражданите, но това не е така. От една страна – да има сериозни разследвания, от друга страна – при всички случаи на полицейско насилие проверката да не е вътрешна, която без изненада за околните да констатира, че МВР е действало съобразно правомощията си, както навремето заяви сегашният шеф на "Гранична полиция“ – Златанов, в ролята си на ръководещ охраната на протестите. Та, тогава, когато всички видяхме, че пребиваха хората, той излезе с мнението, че след вътрешната проверка е установено, че всичко е било законно.", добави проф. Радулов.

 

Според него, вътрешните проверки за такива неща трябва да бъдат премахнати, защото дори и да са абсолютно точни, конкретни и верни, гражданите никога няма да го повярват. И сега гражданите излизат на улицата, защото не вярват, че ще срещнат справедливост по отношение на своите случаи. Те не вярват нито във вътрешни проверки на МВР, нито в проверките на ръководството, и това ги е изкарало на улицата.

 

"И разбира се, проблемът с управлението. По моему, такава голяма система не може да се управлява коректно. Тя трябва да се децентрализира, да се намали. Второ, трябва да се използват всички нови технологии, които улесняват управлението. Те трябва да бъдат насочени – и това се прави в редица полиции по света, можем да ползваме чуждия опит. Всички информационни системи, всички рутинни дейности подлежат на електронизация, на цифровизация, на създаване на системи, които първо да не позволят да се укриват сигнали на хората, второ, да дават ясна представа работи ли се или не, и трето, да става ясно какъв е резултатът", добави проф. Радулов.

По думите му, в момента гигантската администрация на МВР, голямата част от нея, е от служители, които са пенсионирани и вече взимат и пенсия, и заплата, тази триглава ламя ще бъде посъкратена, една-две глави ще се отрежат и ще видим, че с една глава също може да се върши същата работа, ако не по-бързо и по-компетентно. Защото администрацията, за да покаже, че е важна, понякога умишлено създава такъв ред, който забавя решенията и понякога действа отрицателно и по отношение на крайния резултат. За да се извърши всичко това трябва да имаме управленски кадри, които да разбират от управление на системи, да разбират от системата на МВР и да разбират от модерните дигитални системи. Ние в момента нямаме такива ръководители в МВР, което значи, че тепърва трябва да ги създаваме. Към това трябва да бъдат съсредоточени и усилията както на законодателя, така и на ръководствата на МВР и специалните служби, смята още експертът по национална сигурност.

 

По отношение на законодателството, според проф. Радулов, още от римско време има една сентенция, която казва: не е важно да се увеличава присъдата за дадено деяние, а е важно всеки път, когато има престъпление, то да бъде разкривано и извършителят – наказван. Какво значение има дали присъдата е 5, 10 или 15 години, като огромна част от извършителите се измъкват, без дори да е заведено дело? Най-добрата превенция е, когато престъпникът е заловен и е в затвора. Важно е още какво се случва с него, след като излезе от затвора, защото знаем – в малките населени места се извършва престъпление, установява се, че човекът е бил два пъти съден, лежал в затвора, 15 пъти е регистриран и никой не знае, че е в селото.

 

"За съжаление, имам известни съмнения и за компетенциите на разследващите полицаи. През годините многократно имаше случаи, в които за чиста отчетност бяха арестувани хора. Спомням си, в Пловдив 2016 или 2017 г. беше задържан един Мартин, ІТ специалист, за грабеж по описанието, което дава продавачката. Тогава една дознателка – не си спомням името й, го беше арестувала, беше иззела дрехи от гардероба му, които трябваше да послужат и бяха даже оформени като веществени доказателства, и най-накрая, след 6 месеца, съдът установи, че лицето е невинно. Първо, 10 души, негови колеги, още от самото начало са се опитвали да свидетелстват, че е бил на работа през това време. Второ, иззетите вещи, които дознателката тогава, мисля, представяше като доказателства, нямаха нищо общо в описанието. Якето е било дамско, което съпругата на заподозрения тогава е казвала това е моето яке, защо го изземат? Т.е. има едно формално отношение на разследващите освен заради ниска компетентност, и заради голямата претовареност, но трябва да се увеличи контрола и върху резултата от разследването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2438 |07.08.2023 Проф. Калин Гайдаров: Само навременното и справедливо наказание може да стресне престъпника . 1| 2447 |07.08.2023 Изслушват здравния министър проф. Хинков в ресорната комисия . 3| 2465 |04.08.2023 Проф. Пламен Панайотов: Обществото е силно накърнено в чувството си за справедливост . 10| 2605 |03.08.2023 Гълъб Донев: Обвиненията на Николай Денков към служебния кабинет са смешен плач

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads