Реклама / Ads
1| 3824 |26.10.2023 НОВИНИ

Проф. Николай Радулов: Сухопътната операция е неизбежна, въпросът е доколко ще е успешна

.
Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
„Големината на Хамас е такава, че почти всяко семейство в Газа има човек в Хамас. На тази малка територия под всеки обект има тунели, където се крият бойци. Няма как Израел да реагира без да отвърне на удара след като се изстрелват от най-различни места от силно населени райони. При това количество ракети ответният удар не може да бъде само защита. Сухопътната операция е неизбежна, въпросът е доколко ще е успешна.”
 

Това заяви пред NOVA NEWS експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР проф. Николай Радулов.

 

По думите му опитът ООН да се държи равно отдалечено от всички и да се опитва като арбитър да оценява двете страни по равно, в този случай не е успешен. Според него районът на Близкия изток изобилства от тежки конфликти. 

 

Експертът посочи, че снощи Израел са навлезли за кратко в северната част на Газа с танкове, сухопътни войски.

 

„Удариха точки, които смятат, че са важни и след това се изтеглиха. Такова поведение при сухопътната операция не знаем колко ще е успешно. Под Ивицата Газа има тунели, за които се твърди, че ще са над 1000 км, на няколко нива са и е трудно да се изчистят от структурите на Хамас. Може би помните, че Виетнам беше прокопан с такива тунели. САЩ обезлесяваха, бомбардираха и не успяха – такава операция чисто военно е трудно да бъде успешна", смята той.

 

Специалистът е на мнение, че хуманитарната криза в Газа ще става все по-тежка. Конвоите, които извеждаха хората, бяха обстрелвани и бомбардирани. Трудно е да се каже кой го направи това, тъй като Хамас не иска жителите да напускат, добави експертът.

 

Радулов отбеляза, че арабските държави отказват да приемат палестинските бежанци, макар да изразяват подкрепа за палестинците. Според него подкрепата на арабските държави е за един конфликт, който пази мигрантските вълни далеч от тях и ги пази от въвличане във военно действие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3977 |26.10.2023 Първи случай на подварианта Пирола на Омикрон. Проф. Александрова: Атакува през очите . 16| 4761 |25.10.2023 Николай Слатински: Русия вменява на мъжа да е пушечно месо, а на жената - детеродна машина. Всичко това в името на Путин . 24| 4569 |24.10.2023 Проф. Владимир Чуков: Не съм оптимист за примирие в Газа, не знам как Израел ще унищожи 150 000 члена на Хамас . 3| 3780 |23.10.2023 Проф. Хинков: Идеалният вариант е и лекарят да вижда наличността на медикаментите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads