Реклама / Ads
29| 6796 |18.10.2021 НОВИНИ

Проф. Радостина Александрова: Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник

.
проф. Радостина Александрова
Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник – от една страна имаме Делта вариант, който се разпространява много по-бързо и е два пъти по-голям рискът заразен човек да попадне в болница, това са данните до момента на Европейския център за контрол на заразяванията, Това като каза пред БНР от БАН.
 

Проф. Александрова е биолог–вирусолог, морфолог и биохимик. Работи в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Тя е магистър и доктор по вирусология и доцент по морфология.


„От друга страна изключително ниският брой на ваксинирани  у нас, а от трета страна недостигът на персонал у нас, което няма как да бъде компенсирано дори и с мерки“, каза още проф. Александрова.

„А това, че 6 месеца сме в избор,и също не спомага за ситуацията у нас", каза още проф. Александрова в "Преди всички".

"Хората, които сега ще се ваксинират, ще имат защита след три седмици, затова и призовавахме това да стане в по-ранен етап. Колкото и да не са съвършени ваксините, това ни помага да прекараме по-леко заболяването и затова трябва да го използваме, за да не стигаме до болница.


За мен е и учудващо защото не се спазват мерките, защо нямаме достатъчно самосъзнание", заяви ученият.

По думите и коварното при този вирус е, че е силно опасен, той може да атакува едновременно над 140 вида клетки в организма. В момента този вариант атакува и по-младите и децата. Врошаването при болните става много бързо. Затова сега при наличието на ваксини е тъжно, че поемаме риск да се срещнем челно с този вирус, заяви проф. Радостина Александрова.


Според проф. Александрова и този вирус най-вероятно е възникнал от природата, освен това след като вече "духът е излязъл от бутилката" , основната ни задача е да го овладеем:

 

"Това не е някакъв невероятен и свръхестествен вирус. Просто той е пандемичен и непознат за нас и затова ние нямахме никакъв имунитет. Той се адаптира много добре сред нас и затова ваксинацията е доказано в историята, че може да го спре и превърне след време в сезонен вирус", поясни още проф. Александров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4327 |17.10.2021 Проф. Дичев: Влизаме в изборите с два типа кампании - полуспонтанни протести и юридически забатачвания . 8| 3657 |17.10.2021 Проф. Михайлов: За справяне с COVID кризата БСП предлага разяснителна кампания и национално епидемиологично изследване . 5| 3877 |16.10.2021 Проф. Димитров: Македонските историци - от охранители на митове в идеолози на неразбирателството . 1| 6096 |15.10.2021 Проф. Рачев: От вторник избухва късната есен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads