Реклама / Ads
4| 2778 |22.06.2023 НОВИНИ

Проф. Румен Кънчев: Украйна ще може да покаже истинска сила, след като получи F-16 и мощна авиация

.
Проф. Румен Кънчев Източник: Стопкадър: Евроком
Технологично, превъзходството на Украйна е повече от явно. По опита и традицията от Втората световна война, руснаците са изградили фортификационни линии, които трябва да бъдат атакувани вече по друг начин. Украинската армия влиза в определен регион, за да пробва отбраната и се изтегля. След като бъде снабдена с ”Ф-16” и мощна авиация, както и ”Пейтриът 3”, едва тогава тя вероятно ще покаже истинската сила на своите офанзивни способности.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" университетският преподавател, експерт по международни отношения и сигурност и бивш зам.-министър на отбраната проф. Румен Кънчев.

 

По думите му в момента украинците леко превъзхождат офанзивно отбраната на Русия, която е изключително силна. По оценката на всички водещи стратегически центрове, които разполагат с необходимата разузнавателна информация, това е така. 

 

"Русия изгради страхотен отбранителен вал. От Харков до Запорожието и Херсон. В този отбранителен вал са включени всички компоненти на отбраната. Каква е оценката на тази отбранителна фортификационна система, която Русия изгради за тези 4 месеца? Двата най-големи западни института дават следната оценка: британското разузнаване казва, че това е фантастична отбранителна система. Такава, каквато не сме виждали през последните 60 години никъде по света. Каква е оценката на Института на Кисинджър и Бжежински? Те казват, че фортификационната система, която Русия е изградила за тези 4 месеца, е много трудно пробиваема с тези сили, които днес Украйна има. Затова, ако сте забелязали Зеленски непрекъснато иска ново оръжие", коментира специалистът.

 

Според него за да има офанзивна доминация върху отбраната на Русия, е необходимо да съществува стратегически контрол върху въздушното пространство. 

 

"В момента Украйна няма авиация. Ударните хеликоптери например са много важна част от авиацията. Другото нещо, противовъздушната и противоракетната отбрана са ключови. На предпоследното заседание в "Рамщайн" той поиска 50 комплекта "Пейтриът", които имат между 97 и 100% успеваемост срещу руската авиация. Това не е доставено", алармира експертът.

 

Запитан относно това дали отказът на президента България да стане част от коалицията, която снабдява Украйна с боеприпаси и със снаряди, е знаков за начина, по който отразяваме войната, проф. Кънчев коментира следното:

 

"Аз съм сигурен, че една значителна част от българите няма да приемат тази оценка, която чухме от президента. Лошото е, че тази оценка е в разрез с оценките, които дават по същия въпрос, нашите най-близки съюзници и партньори. Става дума за държавите от ЕС и НАТО. Чрез такива оценки фактически той се самоизолира от една голяма част от българското общество", каза той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12131 |20.06.2023 Министърът на образованието проф. Цоков алармира: Необходима е промяна при оценяването на учениците . 21| 3047 |20.06.2023 Сарафов да се докаже като погне депутатските имунитети и делата на трупчета иска Румен Радев . 4| 2649 |19.06.2023 Ивайло Мирчев: Гешев наистина беше инструмент. Но не на Господ. Беше инструмент на дълбоката държава . 14| 3780 |19.06.2023 Проф. Калин Янакиев: Откровеният нацизъм на ”Възраждане”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads