Реклама / Ads
11| 11303 |17.06.2021 НОВИНИ

Проф. Стоянович: Заев падна в капана на собствената си глупост, започвайки срещите в София с Борисов

.
проф. Петър Стоянович Източник: БГНЕС
Голям гаф за Заев е това, че е започна серията си от срещи в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Изключителен дипломатически гаф е да започнеш срещите си с едната от страните, която е опозиционна в полуобявената война, и да искаш после някакъв вид диалог с управляващата страна, това е повече от инвестиция в провал. Още с първата си стъпка падаш в капана на собствената си глупост и второразредно желание да угодиш на колкото може повече хора.
 

Това коментира пред Българското национални радио историкът проф. Петър Стоянович за посещението на македонския премиер у нас.

 

Проф. Стоянович дори е изненадан, че след този старт на Заев българските президент и премиер са приели министър-предсидателя на Република Северна Македония.

 

„Човек като Зоран Заев в един момент трябва да може да надскочи мащаба на провинциален кмет, какъвто беше. За нас е важно този маниер да не се прехвърля сред нашите управляващи и неуправляващи, а тази тенденция е налице“, каза още историкът.

 

По думите му в Брюксел не искат да възприемат ясните исторически критерии, защото „стъпи ли се на тях, този разговор може да продължи и да премине други граници“:

 

„А и в ЕС не са свикнали миниатюрни държавни създания като нас да се опъват по какъвто и да е въпрос, а и нашата политика през последните 10 години потвърждава това“.

 

Проф. Стоянович подчерта, че България има една ясна национална позиция и това не е дезертьорство, а лоялност към националния интерес:

 

„Мъртъв е всеки български политик, който промени схемата - приетите рамка от от октомври 2019 и декларация на 44-ото Народно събрание“.

 

Той акцентира на казаното от служебния премиер Стефан Янев, че историците трябва да бъдат извадени от „играта на „Не се сърди човече“ с югозападната ни съседка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6683 |17.06.2021 „От куртоазия“: Заев обясни защо заприпка при Борисов веднага след като кацна у нас . 11| 6191 |17.06.2021 Проф. Спасов иска целия СУ зад гърба си срещу Кацаров . 1| 4516 |17.06.2021 Проф. Минеков: Целият съм в жалби. Такова чудо не се е случвало в министерството в последните 20 години . 34| 4124 |17.06.2021 Борисов към Заев: Нищо няма да излезе от днешната ви среща с Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads