Реклама / Ads
29| 7666 |24.03.2021 НОВИНИ

Проф. Велизарова: Човечеството полудя! Принципът „отвори-затвори“ само удължава пандемията

.
Проф. Светлана Велизарова Източник: 7/8 TV
Нищо не трябваше да затваряме, освен възрастните хора. С това отваряне и затваряне само удължаваме пандемията. С всеки локдаун помагаме на здравната система, но разтегляме пандемията във времето. Съмнявам се, че всичко това ще престане през тази година.
 

Това каза проф Светлана Велизарова в предаването „Студио Хъ“ по 7/8 TV.

 

„Решенията за коронавируса у нас почти от самото начало не са медицински, защото няма кой да тропне по масата. Няма колега от ръководния състав, който да се изправи и да каже, че това не трябва да се прави и той няма да го направи. Ние трябваше да използваме времето, когато активността на коронавируса беше много по-малка, тоест лятото, за да се подготвим във всяко едно отношение – и психически, и информационно“, смята тя.

 

„Когато започна вълната от началото на февруари беше ясно, че заболеваемостта плавно ще се покачва, но някой, някъде, на някого беше обещал, че ще отваря на 1 март. Като се отвори на 1 март – хората сме социални животни, логично е заведенията да се напълнят. За моловете – мода e да се ходи там, вместо да се ходи в парка. Ето я е причината заболеваемостта да расте. И предвид това, че ние не бяхме подготвени, съвсем естествено е да расте и смъртността. Няма нищо учудващо в това, което се случва в момента“, отбеляза проф. Велизарова.

 

„Важно беше да спазваме мерките. Проблемът е, че ние никога нищо не спазваме. По телевизията не повтарят всеки ден колко е страшно, а не ни повтарят какво трябва да правим – хигиена, дистанция и т.н. Всичко това трябваше да се повтаря всеки божи ден, а не колко са починали и колко са заразени. Представяте ли си ако един възрастен човек излезе положителен, ами той ще си мисли, че това е равно на смърт. Хората наистина накрая може да умират от страх, а не от COVID инфекциите“, смята тя. Според нея медиите са тези, които не вървят по правилния път.

 

Тя отбеляза, че принципът при инфекциозните заболявания винаги е бил един и същ – карантинираш болния и всички негови контактни.

 

„Не знам защо ни е нужно да карантинираме абсолютно всички хора. Това е някаква масова, световна нова епидемиология. Тя не е решение на водещи специалисти в тази наука. Това са политически решения, за които нямам обяснение“, поясни специалистът.

 

Що се отнася до ваксинациите, според проф. Светлана Велизарова на първо място трябваше да бъдат ваксинирани лекарите, след тях – възрастните.

 

„Но се пуснаха онези „Зелени коридори“ и хукнаха хора, които съвсем не се нуждаят от ваксинация сега и веднага. Така възрастните хора останаха на заден план“, възмути се тя и предупреди, че възрастните хора и тези с наднормено тегло са най-рисковите.

 

„Починали има и ще продължава да има. Въпросът е как да направим така, че са предпазим хора с хронични заболявания, които най-често плащат с живота си коронавирусната епидемия“, каза още проф. Велизарова.

 

„Трябва ли да се прави ваксинация по време на пандемия? Да чакаме и след това да поставяме ваксините е много рисково. Смъртността у нас не е висока, защото лекарите не се справят, а защото имаме страшно много болни хора“, е мнението на специалиста.

 

Тя няма никакво обяснение и защо родителите не позволиха да се правят антигенни тестове на децата им.

 

„Ако го бяхме направили това нещо навреме, тогава щяхме да бъдем ориентирани за т. нар. „скрита заболеваемост“. Сега имаме 300 000, но за да разберете реалната бройка, умножете това число по 5 или по 6, дори и по повече. Много хора установяват, че са положителни, но не уведомяват властите“, отбеляза проф. Светлана Велизарова.

 

„България е на второ място по брой легла, ние имаме 53 000. От тях COVID леглата са около 10-12-15 000. А останалите? Те нищо те могат да правят, защото всички се страхуват да влязат в болница. Няма логика в това. Ние легла имаме много, лекари нямаме. В някои интензивни отделения лекарите са принудени да работят дори против нормативите, а те така стават и подсъдни“, разказа тя.

 

Според нея е било по-логично да се затворят някои болници и целият сестрински и лекарски ресурс да се съсредоточи в една болница.

 

„Всичко това не е краят на света, ще дойдат и други инфекции, но мисля, че сега човечеството е полудяло“, обобщи проф. Велизарова и призова хората:

 

„Търсете бързо и навреме помощ!“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4441 |23.03.2021 Проф. Асена Сербезова: Когато си притиснат до стената, имаш избора да я разрушиш, да нарисуваш нещо, да я промениш.. . 3| 4279 |23.03.2021 Политолог: Проф. Константинов да каже защо точно сега се сети за изборните проблеми . 2| 3432 |23.03.2021 Проф. Угринова: До година ще бъде готов българският PCR тест . 6| 4020 |23.03.2021 Проф. Николова за ваксините: След втората доза има над 90% клетъчен отговор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads