Реклама / Ads
0| 3294 |01.04.2022 НОВИНИ

Проф. Александрова: Пандемията не е свършила, позволихме да сме в челната тройка по смъртност

.
Проф. Радостина Александрова Източник: БГНЕС
”Пандемията не е приключила. Това го казва и СЗО, това го показват и фактите. Броят на случаите в редица страни по света се увеличава. От хилядолетия живеем заедно с вируси, очевидно понякога има трусове, когато се появи някой нов. Ковид-19 не е последната пандемия, със сигурност”, посочи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.
 

Според нея в световен план трябва да бъдем по-солидарни и да насърчим страните, които имат по-ниски доходи, за да могат да произвеждат сами ваксини, да бъдат по-независими при следващи подобни събития, както и да бъдат укрепени здравните системи.

 

"Първите новини, които достигнаха до нас през януари 2020 г., ми подсказаха, че този вирус е различен от предишните два, тъй като той успя да инфектира много повече хора и да причини много повече смъртни случаи в сравнение с предишните", уточни вирусологът.

 

Тя изрази разочарованието си, че България е позволила да бъде една от страните в челната тройка по смъртност от коронавирусна инфекция. И добави, че цената, която сме платили, е непосилно висока.

 

"Пандемията не е свършила. Много е рано е да обявим победа над вируса. Има публикации, че Омикрон действително засяга предимно горните дихателни пътища, но не само. Понякога е трудно да се каже доколко точно е отслабнала клиничната картина на вируса", обясни проф. Александрова.

 

Тя подчерта, че напоследък има много рязко увеличаване на случаите.

"Омикрон не е толкова безобиден. Виждаме, че в други страни броят на случаите се увеличава, но този на хоспитализациите, на смъртните случаи не нараства така стръмно. Навсякъде бихме могли да очакваме повишаване на случаите, тогава когато вирусът попадне в среда, в която хората нямат достатъчен имунитет срещу него", каза вирусологът.

 

Проф. Александрова е категорична - ако искаме да излезем от омагьосания кръг, трябва да придобием повече защита срещу вируса - тази, която осигуряват ваксините.

"Увеличаването на броя на случаите, започнало през втората половина на февруари, може да се обясни с 3 причини. Това са вариантът ВА.2., отпадането на мерките и избледняването на имунитета", завърши тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2931 |29.03.2022 Проф. Александрова: Омикрон не е краят на пандемията, коронавирусът тепърва може да върви към други варианти . 0| 5506 |29.03.2022 Проф. Тагарев: Г-жа Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни . 0| 3037 |28.03.2022 Проф. Витанов: Маските трябва да останат до 20 април . 0| 4891 |27.03.2022 Проф. Веселин Методиев за езика на Митрофанова: Невежество, съчетано с нахалство и арогантност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads