Реклама / Ads
9| 3997 |05.11.2021 НОВИНИ

Прокуратурата се самосезира след разкритията на Рашков за АМ “Хемус”

.
При нас не са пристигали заповеди за арест на лица по обвиненията, представени днес от полицията. Затова няма лице с наложена каквато и да е мярка за неотклонение. Не сме получавали доказателства.
 

Това стана ясно от брифинг на прокуратурата след направените по-рано днес скандални разкрития за схемите около строежа на АМ “Хемус”. Това се случи на брифинг на Министерството на вътрешните работи. ФрогНюз припомня, че над 70% от парите, отпуснати за изграждането на участъка, са изтекли кеш в чували с помощта на банкови сметки на фиктивни фирми, открити няколко дни преди транзакциите. Целта била да се прекъсне връзката между търговското дружество, държавната "Автомагистрали" и крайния изпълнител. Освен това преди няколко дни Бойко Рашков заговори и за банка, през която пари за АМ "Хемус" са били изпращани в чужбина. Борисов отрича всички твърдения и определя случващото се като удар срещу него.

 

"В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от "Борба с организираната престъпност" за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнало досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление", заяви пред медиите шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

 

Дежурен прокурор е изготвил искане до Софийския градски съд за одобрение на тези протоколи. С определение на съда са одобрени 23 протокола. Делото е върнато в Прокуратурата. Съставен е екип от 4 прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга.

 

Фактическа и правна сложност изисквали въвличане на повече хора в проецеса. В разумни срокове трябва да се направи преценка и да се предприемат съответните действия, стана ясно още от брифинга на СГП. Материалите в обвинението не съдържат заповеди за арест.

 

“Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат. В СГП се разследва още едно дело, което е по самосезиране”, обявиха още от обвинението. 

 

Става дума за визираното днес и от самия Бойко Рашков производство, което продължава вече три месеца. То е за безстопанственост от страна на държавното дружество “Автомагистрали”, регионалното министерство и Агенция “Пътна инфраструктура”. Обвинения на съответните лица обаче по думите на шефката на СГП могат да бъдат повдигнати едва тогава, когато бъдат събрани достатъчно доказателства. 

 

По отношение на бившия председател на АПИ Лазар Лазаров, от прокуратурата съобщиха, че са образувани две досъдебни производства, които са внесени в съда.

В СГП е получен сигнал от здравния министър д-р Стойчо Кацаров срещу изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се прилагат ваксини с изтекъл срок. Прокурор Кирилова посочи, че назначеният по случая прокурор извършва лична проверка на всички факти и документи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3128 |05.11.2021 Кацаров: Над 200 хиляди са се ваксинирали с първа доза след въвеждането на зеления сертификат . 6| 3721 |05.11.2021 Здравеопазването - най-корумпираният сектор у нас след властта . 8| 2921 |05.11.2021 Началникът на отбраната: Модернизацията на армията крета след тази на съседите . 0| 2955 |05.11.2021 Заловиха мигранти след преследване в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads