Реклама / Ads
14| 3659 |11.02.2023 НОВИНИ

Прокуратурата ще събира информация за новите лица в списъка “Магнитски”

.
Прокуратурата ще изиска от няколко институции информация за новите лица, включени в санкционния списък “Магнитски”, обяви с пост във Facebook говорителката на прокуратурата Сийка Милева.
 

Става дума за Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция "Национална полиция“ (ГДНП), Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията по вписвания и други държавни органи, от които ще се изиска да предоставят наличната при тях информация по отношение на петимата прясно санкционирани. 

 

Сред включените в новата порция санкции на американското финансово министерство попадат Владислав Горанов, Румен Овчаров, обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили“ Николай Малинов и двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ - Александър Николов и Иван Генов.

 

Санкциите са за “широко участие в корупционна дейност в България”. Прокуратурата обаче не видя порицание в новината, а напротив - потупване по рамото. Според държавното обвинение включването на новите лица в списъка “Магнитски” е “открита подкрепа за действията на прокуратурата, а освен това става дума за имена, които са “познати” на обвинението. 

 

Шефът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов заяви тази сутрин в ефира на Българската национална телевизия, че срещу Владислав Горанов трябва да бъдат събрани достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение.

 

"Ще проверим отново всички данни срещу тези лица, ще поискаме данни от ДАНС и МВР, защото корупцията се разкрива от оперативните служби, а не от прокуратурата. Ще възложим данъчни проверки и ревизии на тези лица", добави Сарафов.

 

Малко след това Бойко Борисов се разграничи от Владислав Горанов. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3105 |11.02.2023 Пунктове в столицата събират дарения за пострадалите от трусовете в Турция . 19| 3637 |11.02.2023 Прокуратурата пак в БНТ. Обвинението сънува похвала, а не порицание в новия списък ”Магнитски” . 0| 3332 |10.02.2023 Сирийската общност в България събира дарения за пострадалите от земетресението . 8| 5199 |09.02.2023 Възмутителната реч на Роджър Уотърс пред ООН - ”още една тухла в стената” на руската дезинформация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads