Реклама / Ads
4| 4907 |21.08.2013 НОВИНИ

Прокурорката по "тефтерчето" сяда в стола на Кокинов

.
Трима столични обвинители се впускат в битката за градски прокурор на София. От Висшия съдебен съвет вече са определили 26 септември като дата за избора им.
 

В надпреварата се впускат Ваня Илиева от Софийската градска прокуратура, Руси Алексиев от Софийската районна прокуратура и Бойко Атанасов от следствения отдел на СГП. Тримата вече са представили концепциите си пред кадровия орган на Темида, пише в. Стандарт.
 

Според запознати с най-големи шансове е прокурор Ваня Илиева, която се прочу в последно време покрай разследването срещу шефа на Комисията по конфликт на интереси Филип Златанов и прословутото му тефтерче, от което изскочиха поръчки от висши ГЕРБери за отстрелване на неудобни личности на важни постове. Илиева работи в специализирания отдел за борба с корупцията и финансово-данъчните измами, който се ръководи от зам. градския прокурор Роман Василев.
 

Обвинителката имаше шанс да бъде избрана още на 24 юли, но гласуването бе отложено, тъй като се оказа, че е с остър бронхит. Илиева изпрати молба за отлагане на избора, което отмени автоматично и обсъждането на останалите кандидатури. Въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров официално обяви, че няма фаворит за поста, в коридорите на Съдебната палата упорито се говори, че тъкмо Илиева е неговият човек.
 

Другият безспорен фаворит е Руси Алексиев, който доскоро бе зам.-председател на Софийска районна прокуратура и неин говорител. Алексиев се ползва с изключително голям авторитет в прокурорските среди и е подкрепян от мнозина обвинители. Той беше освободен от поста от новия районен прокурор Христо Динев. Алексиев се смята за близък до члена на ВСС Камен Ситнилски. Неслучайно тъкмо той издигна кандидатурата на Ситнилски за член на кадровия орган на делегатското събрание на СРП и СГП миналото лято.
 

Постът на градски обвинител бе овакантен след дисциплинарното уволнение на Николай Кокинов заради скандалния запис на разговор в дома на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя. Тогава стана ясно, че Кокинов е изнасял вътрешна информация на Борисов по отношение на разследването срещу бившия аграрен министър Мирослав Найденов. Към избора на градски прокурор има голям обществен интерес, тъй като това е единствената прокуратура, която се занимава с разследвания по висшите етажа на властта и образува дела срещу депутати, министри и магистрати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5911 |18.04.2013 Веселин Хаджиев сяда в стола на Цацаров . 1| 6598 |27.03.2013 Бозов сяда в стола на Кирил Йорданов . 14| 5321 |23.03.2013 Зам.-министър на транспорта сяда в стола на проф. Константинов . 1| 5669 |21.12.2012 Прокурорката по "Килърите" Петрова отказа да коментира дали е заплашвана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads