Реклама / Ads
0| 3381 |23.02.2021 НОВИНИ

Променят принципа на финансиране на обществените медии

.
сградата на Българското национално радио Източник: БГНЕС
Променят принципа на финансиране на обществените медии у нас. БНТ и БНР ще получават вместо субсидия, трансфер от държавния бюджет. Иначе казано - променя се частично точка втора от чл. 70 на закона.
 

Трансферът ще се определя ежегодно за компенсиране на нетните разходи на обществените медии от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.


Как бе досега? 


Според записаното в Закона за радиото и телевизията субсидията от държавния бюджет се предоставяше  за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми. Субсидията се определяше на базата на норматив за час програма, утвърден от Министерския съвет. 


Именно финансирането на БНР и БНТ поставяше под въпрос доколко медиите са всъщност обществени. Чисто юридически те би трябвало да се издържат от такси и абонаменти, например. Вместо това парите към БНР и БНТ идват от държавата, фонд “Радио и телевизия”, приходи от реклама и спонсорство, дарения и др. 


Законовите промени предвиждат и друго - да бъде увеличен мандатът на генералните директори и членовете на управителните съвети на обществените медии от три на пет години. В случай, че мандатът на генерален директор бъде прекратен, това да става и с останалите членове на управителните съвети и те ще изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите УС, предвиждат проектопромените.


Предвижда се, че в едномесечен срок от влизането в сила на този закон генералният директор на БНР, съответно на БНТ, предлага на Съвета за електронни медии за утвърждаване членове на управителните съвети, с които да бъдат сключени договори за управление.


Правят се изменения, свързани с отговорностите и договорите за възлагане на управлението на генералния директор и на членовете на управителните съвети.


Законопроектът е разработен от работна група, създадена със заповед на министъра на културата и включваща представители на заинтересованите институции.


В него са отразени текстовете, които бяха приети в окончателния вариант от работната група през юни миналата година, но не попаднаха в представения за обществено обсъждане от Министерството на културата проект.


Това стана повод генералният директор на БНР Андон Балтаков да заяви, че подава оставка в знак на несъгласие и впоследствие я оттегли след настояване на работещи в БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2924 |12.02.2021 Байдън спря финансирането на стената по границата с Мексико . 11| 5089 |15.01.2021 Променят част от мерките срещу ковид от утре . 3| 3381 |05.01.2021 Лекарственият регулатор в САЩ: Дозите на ваксините да не се променят . 3| 4069 |18.12.2020 Президентът поиска нов модел на финансиране на иновационната дейност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads