Реклама / Ads
36| 4342 |23.07.2023 НОВИНИ

Промените в Конституцията на ПП-ДБ: По-малко власт на главния прокурор, 24 май - национален празник

.
Пресконференция на ПП-ДБ
”Днес представяме проекта за изменение в Конституцията, зад който застава ПП-ДБ. Радвам се, че с нас са колегите от ”Правосъдие за всеки”, с които тези текстове бяха изработени. Текстовете са наша версия, но е важно да се подчертае, че те стъпват на политическо съгласие, че трябва да се върви в тези посоки”, това заяви съпредседателят на ”Демократична България” Христо Иванов.
 

Той увери, че текстовете са обсъждани на различни нива в парламента с ГЕРБ и ДПС. Зад тях стои висока степен на консенсус, каза Иванов.

 


"Става дума за законопроект, който третира три големи групи въпроси. На първо място са въпросите с преструктурирането на съдебната власт и ограничаването на властта на главния прокурор. Има предложения за преформатиране на института на служебните кабинети", каза още той.

 


Основните предложения, заложени в проекта са:

 

- въвеждане на стандарт за конституирането на независимите регулаторни и контролни органи

-реформиране на института на служебните кабинети

-възможност на индивидуална конституционна жалба от всеки гражданин

-мандатност на кметовете на общини

-промяна на датата на националния празник - 24 май

 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че основните принципи зад предложените промени са повече справедливост, повече отговорност на прокурорите, повече независимост при съдиите.

 

„Огромната власт, която беше концентрирана в главния прокурор до този момент, даваше предпоставка за потенциални чадъри и съдебната система да се използва като бухалка. С тези промени това трябва да спре“, добави той.

 

Петков допълни, че с предложението за 24 май се вкарва идеята, че България е дала просвета на голяма част от Европа и че сме потомци на просветители.


По повод 24 май Иванов обясни, че се обмисля промяна и на член 3 на Конституцията - "Официалният език в републиката е българският", като се добави - "позоваваме се на делото на светите братя Кирил и Методий".

 

"Това дава възможност да гледаме на българската държава не като стечение на обстоятелствата, а като кауза. За мен е радост, че можем да кажем това", посочи съпредседателят на ДБ.

 

Относно промяната на националния празник от 3 март на 24 май премиерът акад. Николай Денков обясни, ще това е ден, който обединява, а не разединява, както и че е уникален празник, който пренася от миналото в бъдещето и обединява българите с други народи.

 

Председателите на ВКС и ВАС ще се избират и назначават от ВСС. До момента не необходим и президентски указ. Техният мандат ще се намали от 7 на 5 години. Министът Атанас Славов обясни, че всички останали председатели на съдилища са с петгодишен мандат.

 

Коалицията предлага и промяна в мандата на ВСС - от 5 да падне на 4 години. Отделно, ако промените се приемат, ще се върне и моделът до 2007 г. - избраните съдии да продължат работата си, но с намалена натовареност.

Промени ще има и в прокурорския съвет - парламентарната квота тук ще е по-голяма от тази на прокурори, избрани от прокурори. Шестима ще са избрани от НС с мнозинство 2/3 от НС, двама ще се избират от прокурорите, а главният прокурор ще е член по право.

 

Правата на обвинител номер 1 ще бъдат намалени, така че той да бъде по-скоро административен ръководител, а мандатът му ще е намален на 5 години.

 

Прокурорският съвет и министърът на правосъдието ще могат да предлагат кандидатури за главен прокурор.

 

Христо Иванов даде заявка, че проектът ще бъде внесен най-късно до 31 юли, за да може промените да са факт до Нова година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2725 |21.07.2023 НС прие промените в Закона за съдебната власт, свързани с разследването на главния прокурор . 5| 2807 |19.07.2023 Скопие с крачка по-близо до преговори за членство в ЕС. Вписват българите в Конституцията . 42| 3035 |18.07.2023 Антоанета Цонева, ПП-ДБ: Темата за Украйна най-много стяга чепика на българския президент . 11| 2939 |18.07.2023 Адв. Велислав Величков: ПП-ДБ внасят проект за промени в Конституцията до 31 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads