Реклама / Ads
1| 4383 |13.11.2020 НОВИНИ

Промените в Закона за личната помощ скараха депутатите

.
Антон Кутев, БСП Източник: БГНЕС
В пореден повод за скандал между управляващ и опозиция се превърнаха промените в Закона за личната помощ. Бурният дебат в пленарна зала се случва на фона на протестите пред парламента на майките на деца с увреждания от “Системата ни убива”, които категорично се обявиха против тях.
 

От БСП предложиха точката, която е заложена в дневния ред на парламента, да отпадне. Това обаче бе отхвърлено с мнозинство.

 

"Защо се налага да осакатите Закона за личната помощ. Осакатявайки го, вие всъщност осакатявате десетки хиляди човешки животи. Когато се определи 168 часа ставка за личните асистенти или по 8 часа само в работни дни, вие всъщност ги убивате тези хората, тъй като няма как човек да живее само 8 часа, а 24 часа - какво правиш тогава? Спираш да дишаш ли?!”, посочи Антон Кутев от БСП.

 

Той заяви като проблем и празничните и почивните дни, през които хората с увреждания няма да получават грижа.

 

“Това е форма на предателство от най-тежък вид, което вие си позволявате да правите... Тези хора не са ползватели, те са хора с увреждания, а голяма част са с тежки увреждания, вие и терминологично ги ограничавате в закона. Единствената ви цел е как да вкарате бюджета в това, които са ви позволили. Този някой не ви позволява да дадете още 100, 200, 300 млн. лв., а всъщност милиард и половина се хвалите, че давате за саниране. Къде са 800 млн. за хората с увреждания, кое не ви достига, за да спазите приетия Закон за личната помощ... Такова осакатяване на закона е престъпление. Това е срам за всички, които гласувате днес за“, посочи още Кутев.

 

От ГЕРБ обаче не се съгласиха. Депутати от редиците на управляващите определиха изказването на Кутев като “арогантно” и “манипулативно”.

 

“Промените в закона целят запазване на часовата месечна ставка за личните асистенти. Парите за лична помощ се увеличават двойно, като за тази година са 92 млн. лв., а за следващата - 214 млн. лв. Коефициентът за заплащане е 1,2 за асистентите, но се увеличава минималната работна заплати. Така асистентите ще получат по-високо заплащане от тази година. През тази година са сключени договори с 33 000 ползватели на лична помощ. Как да не работи закон. Това са цифрите. Нека се опираме на фактите и цифрите, а не на манипулациите”, посочи от трибуната Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4459 |13.11.2020 Депутатите гледат промените в Закона за личната помощ. ”Системата ни убива” свикват протест . 3| 4030 |11.11.2020 Станишев за следващия бюджет на ЕС: Благодарение на социалистите – зелена светлина за възстановителния план и върховенството на закона, повече средства за ключови програми . 6| 4497 |11.11.2020 Елена Йончева: Българските власти избягаха от европейския дебат за върховенството на закона . 11| 4438 |09.11.2020 Орбан заплаши ЕС заради връзването на бюджета с върховенството на закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads