Реклама / Ads
1| 2643 |24.05.2023 НОВИНИ

Просветният министър: Без могъществото на Словото няма свят, светлина и бъдеще

.
Без могъществото и мъдростта на Словото няма нито свят, нито светлина, нито обещаващо бъдеще. Писаното слово и книжовността са наши вековни духовни оръжия, чиято мощ сме длъжни да пренесем през изпитанията на времето.
 

Това заяви просветният министър проф. Сашо Пенов по повод 24-и май - Ден на българската просвета и култура.

 

Денят на българската писменост 24 май е не само празник за нас, които сме професионално отдадени на образованието, науката и културата. Той е символичнозначим и съкровен ден за всички българи.


Така е, защото именно писмеността и книжовността са ни дали вярата, създали са ни като нация и са ни съхранили през вековете като държава.


Със силата на боговдъхновението светите братя Кирил и Методий, покровителите на Европа, сътвориха глаголическите букви, направиха първите преводи на библейското слово.


Мъдрият княз Борис І отвори радушно вратите на средновековната българска държава за техните ученици. Като истински сеятели на знанието и вярата те създадоха Преславската и Охридската книжовни школи. Устроиха кирилицата, която през вековете премина ведно с християнската книжнина като дар към други славянски народи.


Всички тези дела и усърдия са нашият дълбок печат в европейската цивилизация. Те ни възвисиха като народ на Словото и Държава на духа. С мощта на този печат България потвърди за пореден път Йоановото прозрение „В началото бе словото...“. Без могъществото и мъдростта на Словото няма нито свят, нито светлина, нито обещаващо бъдеще.


Писаното слово и книжовността са наши вековни духовни оръжия, чиято мощ сме длъжни да пренесем през изпитанията на времето.


Призовани сме да бъдем достойни за завета на Стоян Михайловски, който в своя „Български всеучилищен химн“ възхвали отците на „българското знание“, творците на „наший говор мил“, възкресителите на народния гений. Големият български поет разпозна именно словото и книжовността като гаранти за достойнството, просперитета и желаното бъдеще.


Днес ние помним заветите на светите братя и на техните ученици, дочуваме патоса на гневния отец Паисий, четем заклинателните слова на патриарха Вазов. Продължаваме да живеем с вярата, че знанието и науката са сила и светлина, надежда и обещание за колективна зрялост.


Светлият празник на словото и духовността е съдбовнозначим днес, когато разделението, ненавистта и агресията все още са надвиснали като мрачна сянка над света. Тази сянка още веднъж ни предупреждава колко е важно да помним, че езикът е дом на нашето битие, а ние сме призваните му пазители.


От зората на модерните времена насам знанието е разпознато като кауза и приоритет на просветените народи. Онази прозорлива далечина ни е завещала, че без волята за знание, без труда и таланта на българските учители, без озарените и вдъхновени очи на българските деца трудно ще влезем в кръга на проспериращите народи.


Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи. Че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция.


Нека прославим празничния ден 24 май!


Нека духът на този празник осветява всички дни на годината!


Честит празник!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3074 |21.05.2023 Икономическият министър: На 10 юни може да спрат всякакви плащания . 1| 2704 |16.05.2023 Турският вътрешен министър: 321 инцидента са регистрирани на изборите на 14 май . 8| 2669 |12.05.2023 Турският вътрешен министър: САЩ се намесват в изборите в Турция . 4| 2678 |02.05.2023 Тайванският външен министър: Не е ясно кой ще ни подкрепи при евентуален военен конфликт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads