Реклама / Ads
64| 17927 |31.07.2020 НОВИНИ

Ден 23: ”Много ви молим, вземете си мутрата”. Химнът на България оглуши Орлов мост/видео и снимки/

.
Източник: Facebook
За 19 ч. е обявено началото на ден 23 от антиправителствените протести у нас. Това е обаче поредният ден на целодневни демонстрации. Още от вчера столицата е под блокада - палаткови лагери са блокирали движението на Орлов мост, а заявката на протестиращите е, че те ще останат на място докато не бъдат постигнати техните искания. Протести има и пред сградата на американското посолство
 

Ето и хронологията на днешния ден:

 

21.52 ч.

 

 

Орлов Мост няма да се предаде! #МутриВън ????????

Posted by Отровното трио on Friday, July 31, 2020

Протестиращите започнаха да пеят националния химн. Изведнъж пространството в района на Орлов мост бе изпълнено не от викове "Оставка!" и "Мафия", а от текста на българския химн.

 

Последваха аплодисменти и бурни викове.

 

Към момента хиляди са протестиращите. Блокадата на Орлов мост остава вече над 40 часа.

 

 

21.25 ч.

 

Полицията е арестувала един от протестиращите, съобщиха демонстрантите, които се намират в района на Орлов мост.

 

Момчето е било задържано след като е залепило стикар върху автомобил на Българската национална телевизия.

 

Малко по-късно арестуваният Иван Панчев е бил пуснат, а лепенката - свалена, съобщиха протестиращи.

 

Междувременно - протестиращите достигнаха района на Орлов мост. В момента на място са хиляди хора. Ситуацията е спокойна.

 

21.00 ч.

 

"Тази вечер ще тръгнем нарпаво към Орлов мост. Защото явно много ги дразни. Ние не сме по кръстовищата, за да мразят някой от нас", заяви Арман Бабикян.

 

Протестиращите тръгнаха на редовното си шествие из сърцето на столицата, като този път демонстрантите ще се отправят директно от Министерския съвет по жълтите павета към Орлов мост, където е разположен един от палатковите лагери.

 

Протестиращите започнаха редовното си шествие под съпровода на химна на Република България.

 

В пространството, станало известно като "Триъгълника на властта" са хиляди граждани. Кънтят бурни викове "Оставка!".


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

20.54 ч.

 

За поредна вечер има протест пред сградата на Българската национална телевизия. Едно от исканията на протестиращите е генералният директор на медията Емил Кошлуков да подаде своята оставка.

 
Posted by Ilian Vassilev on Friday, July 31, 2020

 

 

 

20.11 ч.

Полицията спря опита на гражданите да направят протестна блокада на АМ "Тракия". Граждани се опитаха да запушатизхода към аутобана от Стара Загора. Униформени обаче спряха автошествието.

 

Вижте какво се случва на блокадата:

 

 

 

Междувременно хиляди са вече под прозорците на властта само 2 часа след обявеното начало на протестите днес.

 

"Когато диктатурата е факт, революцията е право", заяви от трибуната проф. Велислав Минеков.

 

19.50 ч.

В гореща точка се превръща Орлов мост. Поредна провокация в района на палатковата блокада доведе до намеса на полицията.


.

 

 

19.30 ч.

Започнаха да се събират хора в района на Министерския съвет. В района вече са се събрали стотици хора.

 

Междувременно започна и автомобилното шествие в Стара Загора. Граждани планират да блокират АМ "Тракия"

 
Posted by Искра Михайлова on Friday, July 31, 2020

 

 
Posted by Hristo Ivanov on Friday, July 31, 2020

18.15 ч. 


Продължава да се трупа недоволството и на българите отвъд граница. В 15 града по света сънародниците ни излязоха на антиправителствен протест в подкрепа на демонстрантите в страната, съобщават от БНР. 

 

"Не сте сами" ще заявят сънародиниците ни в неделя от улиците на Амстердам, Берлин, Виена, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгард, Кипър.

 

"Стискаме палци да не затихне протестната вълна в България. Трябва до край да се извоюват нещата, за които хората са на улицатна", заяви пред БНР Мариана де Мео.

 

17,20 ч.

 

По информация на адв. Николай Хаджигенов от Отровното трио в момента в района на Орлов мост се струпва полиция. Вероятно ще опитат да използват сила, за разчистване на палаткови лагер.
 

Пичове, шубета и вие каскети. В момента на Орлов мост се струпва полиция. Вероятно ще опитат силово разчистване. Моля който може да тръгва към орлите. Останалите стримвайте и снимайте всичко!

Posted by Николай Хаджигенов on Friday, July 31, 2020
 
Posted by Росен Миленов on Friday, July 31, 2020

 

17:50 ч.

Към демонстрацията пред посолството на САЩ се присъедини и младеж с тъпан. Много от автобомилите, които спираха на кръстовище да изчакат смяната на светофара подкрепяха с клаксоните си протестиращите.

 

17,11 ч.

Високо остава напрежението пред сградата на американското посолство, където днес има протест.

 

В рамките на 30 минути на кръстовището пред сградата имаше два леки конфликта с присъставащата на място жандармерия. Оказа се, че жандармерията допуска протест само на тротоара на който пече силното слънце, а другите три тротоара, където има сянка протестиращи не се допускат, защото там се е разположила жандармерията.

Освен човек на Фрог, пред посолството имаше и репортер на RT Deutsch, която миналата седмица два дни подред излъчва на живо протестите от триъгълника на властта в София.


.

 

16.52

Продължава демонстрацията и недоволството пред американското посолство у нас. Протестиращите започнаха да се събират пред сградата окол 16 ч.

Посланието на демонстрантите е: "Много ви молим, вземете си мутрата".

 

Полицията обаче не допуска демонстранти с плакати на тротоара, който е пред сградата на американското посолство. Спряли са пресичащите протестиращи по средата на кръстовището и са ги помолили да се върнат на отсрещния тротоар, защото носят в ръцете си плакати и българското знаме. Първоначално имаше разговор между органи на реда и събралите се хора, които споделиха намерението си да минат с по тротоара пред посолството за да покажат на охранителните камери плакатите си. Представителя на жандармерията увери, че няма прблем с това, защото тротоара все пак е общинска собственост. Единственото условие бе да не се снима в посока към сградата, с което никой от присъстващите нямаше проблем. Проблема се появи в  момента, в който хората взеха плакатите си тръгнаха да пресичат. Органите на реда ги спряха и заявиха, че с плакати могат да минат само по отсрещните тротоари.


.

.

.

Протестиращите са разпечатали плактати със снимки от WikiLeaks. В скандала от 2006 година се появи и името на премиера Борисов.


.

.

.

.

Сериозни провокации до този момент няма. Напрежение имаше единствено в сутрешните часове. Задържан бе Петър Кърджилов. Палатковата блокада предизвика остра реакция от страна на управляващите, които отбелязаха огромното неудобство, което се причинава на живущите в столицата.

 

За днес се планира инициативата “Магистрала без изход” - граждани от Стара Загора планират да тръгнат на автошествие и да запушат аутобана. Блокади има и в други градове.

 

Посланието на демонстрантите е: "Много ви молим, вземете си мутрата".

 

Пулсът на протеста продължава да е постоянен. Всяка вечер пространството на “Триъгълника на властта” се изпълва от хиляди хора. От няколко дни шествието преминава и покрай сградата на Европейската комисия. Причината е отказът на Брюксел да реагира на случващото се у нас.

 

В сряда, по време на обявения национален митинг, се включиха 120 000 души.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.


Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.


Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.


По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата. Известно напрежение имаше и преди два дни, когато протестиращите наобиколиха автомобил, опитал се да премине през кръстовището на Софийския университет.


На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.


Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.


Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната. Международни медии също активно отразяват случващото се у нас.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 32928 |31.07.2020 Протест пред посолството на САЩ с призив: „Много ви молим, вземете си мутрата“ . 7| 6531 |07.07.2020 Софиянци, не слушайте Фандъкова, вземете си лодка. И днес ще вали . 0| 4477 |04.05.2020 Днес задължително си вземете чадър . 0| 3752 |24.06.2019 Вземете чадър - валежи и гръмотевични бури ще има днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads