Реклама / Ads
327| 6823 |14.01.2009 НОВИНИ

Протестът пред Народното събрание изби в 170 арестувани и 30-ина пострадали

.
След сблъсъците между полиция и граждани МВР шефът оправдава разчистването на района, употребата на сила била в малки дози. Футболни ултраси на „Левски” стимулирани финансово за ексцесии, ще има втори опит за мирен протест.
 

Равносметката от първия ден на национален протест е крайно негативна - размирици, пострадали, арестувани, съдени по бързата процедура. Организаторите (студенти, еколози, фермери) категорично се разграничиха от групичките, които провокираха насилие с атаки срещу полицията. Ще направят втори опит да заявят своето мнение за нерешените проблеми в страната и да настояват за изпълнение на поставените искания. Органите на реда изтърпяха агресията на хулигани и употребиха сила, едва когато Столична община издаде заповед за прекратяване на протеста поради постъпил от МВР сигнал за подготвен взрив. В суматохата из центъра на столицата пострадаха 20-ина граждани и 14 полицаи. Арестувани са 170 младежи, някои с ножове, боксове, вериги, метални и дървени пръти, и отиват на съд по бързата процедура за хулиганско поведение и нарушение на обществения ред.

Има задържани лица със самоделни взривни устройства при безредиците пред парламента, заяви главен комисар Павлин Димитров пред БНР. Той обясни, че е изпратил екип от ДОТИ, за да проверят съдържанието на взривните устройства. По отношение заповедта на Столична община за прекратяване на протеста Павлин Димитров обясни, че сигналът гласял как по време на протестите ще бъде възпламенено самоделно взривно устройство по дистанционен път чрез мобилен телефон.

Малко по-рано полицаи с палки и протестиращи се сбиха пред Народното събрание. Младежите скандираха оставка, ритаха метални заграждения, блъскаха се помежду си, както и напираха към органите на реда. До проявите на насилие се стигна по време на започналият мирно протест, в който се включиха около 2000 души, сред които студенти, фермери и еколози. Освен тях обаче присъстваха и провокатори, които съдадоха безредици. Сред протестиращите личаха младежи с черни маски, които са вероятно от най- радикалните елементи от агитките на двата столични гранда. Сред младежите се открояваха и такива, които носеха шалчета на "Левски". Полицаите не можаха да се въздържат и безогледно тръгнаха към протестиращите, въоръжени с палки, щитове и шлемове. Униформените не правеха разлика между провокатори и мирно протестиращи хора, коментираха граждани, присъстващи на протеста.  По полицията се хвърляха бомбички, пиратки, снежни топки, в които има късове лед и камъни, както и всякакви други предмети. Най-активни бяха феновете на футболните клубове. Техните действия, които провокираха сблъсъци и насилие, не бяха приветствани от по-възрастните участници в протеста. На мястото на протеста бяха мобилизирани почти всички столични полицаи, както и техни колеги от провинцията. Полицейското насилие ескалира, когато кордон от униформените нахлу сред протестиращите и започна да налага където види с палки хората. Полицаите влачеха по жълтите павета младежи, ритаха ги в слабините и показаха, че стриктно изпълняват заповедите на офицерите, които се разпореждаха по радиостанциите със следните думи, както се убеди репортер на Frognews.bg : "Изтласкайте тази паплач надолу" Малко преди 15.00 часа Канал 3 показа потресаващи кадри, в които униформени дърпаха за косите момиче, а след това зад паркирани автомобили сритаха, удряйки жестоко абсолютно невинен гражданин. Срамните и позорни действия на подчинените на Михаил Миков достигнаха своя апогей, когато полицията разпръсна протеста и биеше наред деца, ученици и мирни граждани по уличките зад хотел "Радисън". В същото време чужденци, които обядваха във "Фланеганс" се хванаха за главата, когато наблюдаваха полицейския произвол. На излизане от хотела двама репортери на Frognews.bg бяха безцеремонно изтласкани с крясъци, защото се отправиха по посока на улица "Шишман". "Изпълнявайте заповедите веднага", крещеше униформен. Медиите бяха избутани назад. Провокации се отправяха и към тях.

grajdanski_protest_14_3.jpg
grajdanski_protest_14_4.jpg
grajdanski_protest_14_7.jpg
grajdanski_protest_14_8.jpg
grajdanski_protest_14_10.jpg

Народните представители, най- вече от управляващата тройна коалиция, които се намираха в парламента бяха силно изплашени. Те наблюдаваха протеста от прозорците на втория етаж на срадата на НС, но никой не се осмели да излезе навън при гражданите. Служители на НСО охраняваха от вътрешната страна сградата на парламента. Жандармеристи изтласкаха протестиращите от паметника на Цар Освободител. Те използваха и сълзотворен газ. Възрастен човек с разбита глава бе откаран с линейка. Полицейски автобус и две патрулни полицейски коли са разбити и потрошени. Агенция Ройтерс предаде, че протестът се е превърнал в метеж и цитира студенти, които твърдят, че име е писнало да живеят в най- бедната и корумпирана държава в Европа. Репортерът от вестник "Сега" Борис Митов е бил налаган с палки от полицаи пред централния вход на хотел "Радисън", въпреки че се е легитимирал с журналистическа карта. Полицай му изкрещял в лицето: "Бегай бе, свиньо". Журналист от БНТ също е бил сритан от полицията пред Народното събрание. Една част от демонстрантите бяха изтласкани от полицията до СУ "Климент Охридски", а други до Орлов мост, където движението бе напълно блокирано. Части на полицията подгониха нагоре по "Цариградско шосе" група младежи и организираха истинска хайка на граждани по снежните алеи в Борисовата градина. Възмутени граждани останаха потресени от полицейската злоба и насилие и наблюдаваха с възклицания "Как могат да бият така жестоко мирните граждани!?" Озлоблението на полицаите надмина всички граници след като очевидци съобщиха, че в Борисовата те са ритали беззащитни момчета, повалени на земята и са дърпали за косите момичета, бутайки ги и псувайки. "Натикаха моя приятел с тупаници и шутове в полицейския джип, без той нищо да е направил, такава ни е системата!" - заяви разплакано момиче. Фоторепортерът на Frognews.bg Неделчо Хазърбасанов също отнесе няколко полицейски палки и бе бутан с щитове просто защото снимаше протестиращите и си вършеше своята работа. МВР изнесе дълга хронология с нарушения на обществения ред – от щети по автомобили, частни и държавни обекти, оградата на метрото пред Военния клуб и пейки край езерото Ариана, до атаката срещу кордона с всевъзможни предмети. Според вътрешния министър Михаил Миков е проявено недопустимо отношение към полицаите, които отвърнали с дозирана употреба на сила. По въпроса с хулиганите МВР официално назова само такива от „Левски”. Група от 20-ина била проверена на път за протеста и четирима са арустувани за притежание на ножове. Успоредно със заповедта за прекратяване на протеста около 12:15 полицията е установила компактна група от около 200 маскирани и с качулки футболни фенове сред протестиращите.

В търсене корените на провокацията изникнаха конкретни лица и суми. Двама левскари обявиха пред БНР, че са вербувани от отявления фен от „Люлин” Цецо Лудия да предизвикат ексцесии срещу 300 лв. на човек. Според тях поръчката идвала от замесена в разпространение на наркотици група на Мирослав Палтеков. Същият веднага отрече чрез агенция „Фокус”: „Нямам нищо общо с фенклуба на „Левски” „София-Запад” и не искам името ми да бъде замесвано с тази структура. Никога не съм давал пари за подобно нещо, зад тези информации стои тарторът на „София-Запад” Христо Вартерян - Исуса. Нямам нищо общо с него или с някой от неговите съмишленици. Никой в „синята” агитка не ме познава."

Frognews.bg

grajdanski_protest_14_1.jpg
grajdanski_protest_14_9.jpg
grajdanski_protest_14_2.jpg
grajdanski_protest_14_.jpg
grajdanski_protest_14_6.jpg
Снимки: Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7197 |27.07.2008 Волен Сидеров: Мишоците се крият в Банско от народното недоволство . 8| 4966 |24.04.2008 Народното събрание избра новите министри . 0| 5741 |19.04.2008 Папа Бенедикт XVI изнесе реч пред Общото събрание на ООН . 7| 4835 |21.03.2008 Скандал на общото събрание на общините, ГЕРБ напусна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads