Реклама / Ads
44| 3268 |09.06.2023 НОВИНИ

Стотици на протест пред руското посолство след взрива на язовир ”Каховка”

.
Пред руското посолство
Пред Руското посолство в София стотици участват в протест под надслов “Българите срещу руския геноцид - Каховка – това сме ние!”, иницииран от Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна”.
 

„Да кажем нашето НЕ на геноцида срещу украинския народ и действията на руските фашисти срещу човечеството! Взривяването на Каховската ВЕЦ и унищожаване на мирното население на Украйна, инфраструктурата ѝ е военно престъпление. Запорожката АЕЦ е също под заплаха! Замърсяване на Черно море е въпрос на дни! Мини, снаряди, уламки, фекалии, гробове и трупове ….. Това е геноцид не само срещу украинския народ, срещу всички нас! Техногенна и екологична катастрофа засяга всеки от нас, не само украинци! Ние ще протестираме срещу тези действия на руЗката федерация". Тези думи обединиха всички участници


.

По време на протеста събралите се стотици представители на украинската общност и българи, които дойдоха да ги подкрепят, изливаха вода и поставяха детски играчки пред посолството, за да напомнят за пораженията от тежките наводнения.

 

Протестът пред посолството на Руската федерация срещу руския геноцид в "Каховка" започна с проливен дъжд, но това не спря събралото се множество български и украински граждани ясно и категорично да заявят, че случилото се в Украйна бедствие след взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" е военно престъпление.


.

Гражданите алармират, че този катастрофален акт унищожава мирното население и инфраструктура на Украйна, поставя под заплаха Запорожката АЕЦ, а щетите само до няколко дни ще засегнат Черно море.

 

Протестиращите скандират "Русия - терорист", "Слава Украйна", развяват знамето на Украйна и България и пеят песни.

 

Ул. "Никола Мирчев", на която се намира посолството на Руската федерация е блокирана.

 

Ще идваме на протест, доката се налага - заявиха протестиращи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2854 |09.06.2023 Швеция приема временни бази на НАТО още преди да е пълноправен член . 2| 2606 |09.06.2023 И ПП-ДБ предлагат премахване на институцията главен прокурор . 17| 2703 |09.06.2023 ”Мати Украйна” свиква от 18.30 ч. протест “Българите срещу руския геноцид” пред руското посолство в София . 1| 2597 |09.06.2023 Орбан определи като ”неприемливо” споразумението за реформа в миграционата политика на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads