Реклама / Ads
53| 5466 |20.03.2010 НОВИНИ

Протестиращи ченгета не пускат Цветанов на трибуната, освиркват го

.
Румънците нямали такива проблеми с престъпността Източник: Милан Николов
Протестиращите полицаи не допускат министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов до трибуната на митинга, Над 1000 полицаи от цялата страна се събраха да изразят недоволството си от начина на работа и безхаберието на държавата към хората, които бдят за сигурността ни.
 
Родните ченгета бяха подкрепени от 55 свои колеги от Румъния.

„Тук сме, защото разбираме проблемите на нашите колеги от България. И ние имаме сходни проблеми, но при нас престъпността е доста по-слаба. Идвали сме в България и като туристи, работата на българските полицаи не е лесна”, каза за frognews.bg Даниел Барбу от полицията в Букурещ.

„В Румъния редови полицаи взима 400 евро, офицерите получават 500, а на по-високото ниво заплатите са по-големи. При нас престъпниците имат страх от закона, защото има тежки присъди”, твърди Барбу.

„Ловим престъпниците, ние треперим, вкарват ги в ареста, а те там са по-добре от нас. Ние мизерстваме и рискуваме, а те получават всякакви екстри зад решетките”, това каза пред frognews.bg ченге, което участваше в протеста на полицейските служители пред Народния театър. Служителят категорично отказва да си каже името, но ни разказва, че през вечер е нощем на работа, а съпругата му не може да спи от притеснение.

„Това, че Цветанов е тук поне е уважение, предишния обичаше да се показва пред камери само, когато чрез труда ни постигахме някакъв успех”, разсъждава цивилно ченге по повод появата на министъра. Все пак се чуха и освирквания по адрес на вицепремиера.

На въпрос на frognews.bg дали се сърдят, че Станишев определя работата им като PR на ръководството, полицаите казаха: „Нека дойде той на поне едно наше дежурство, а после да говори пред журналисти”.

Заплатите на полицаите няма да бъдат намалявани, но няма как и да получавате повече, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Нормално е всеки да изразява своите искания за всичко това, което се случва в държавата. Винаги съм казвал - нека да бъдем реалисти. В момента справката сочи за над два милиарда лева необезпечени договори, които са сключени. Това е скрит дефицит, който правителството трябва да плати", каза вътрешният министър.

"Когато излиза да говори президентът Първанов, аз трябва да кажа, че `96-ата година, когато бях служител в системата на МВР и офицер, заплатата ми беше седем долара. Къде беше той тогава? Колегите ми имаха заеми" - каза Цветанов.

Цветанов каза - ние работим със скрит дефицит. Само МВР има сключени договори в размер на 65 милиона лева, които са неосигурени. Най-важно е днес, че ако кажем на полицаите и военните, че ще им увеличим заплатите, това ще означава, че ще вземем от нашите родители. Трябва да вземем от майките с деца, от здравеопазването. В една тежка икономическа криза трябва да има солидарност - каза Цветанов.
Цветанов каза още, че всичко, което касае социалните придобивки на полицаите, ще бъде запазено: това са техните възнаграждения, обезщетения, отпуски, категории труд.

"Разбирам, че е трудно днес да се говори с тях, защото има твърде много емоция", каза Цветанов. Той заяви, че въпреки това през следващите дни преговорите и разговорите със синдикалните организация на пожарникари и полицаи ще продължат.

"Обвиненията срещу мен са част от процеса на диалог в МВР". Така заместник-вътрешния министър Павлин Димитров коментира обвиненията на Синдикалната федерация на служителите в МВР, че се обръщал към тях с обидни думи и че предишният председател на синдиката е бил покровителстван от него.

Заместник-вътрешният министър обвини синдикатите в МВР, че политизират проблема. В определени моменти, при липса на достатъчно информация, синдикатите създават условия за ескалиране на напрежението в този диалог, каза Димитров. По думите му, в системата има и случайно попаднали хора, които не желаят да работят и те трябва да напуснат МВР.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4515 |20.03.2010 РЗС: Цветанов да не разичиства сметки чрез МВР . 3| 4878 |19.03.2010 Цветанов: Няма да намаляват полицейските заплати . 2| 5361 |19.03.2010 Цветанов спасява полицейските заплати от брадвата на "финансово" . 32| 5956 |18.03.2010 Цветанов: Ще отида във ВСС, ако арестуват съдия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads