Реклама / Ads
33| 9193 |11.07.2020 НОВИНИ

Протестиращите срещу ”Борисов 3” - шествия в София, Бургас, Варна, Плевен /снимки/

.
Източник: Facebook
На жълтите павета пред Народното събрание се преместиха протестиращите срещу кабинета ”Борисов 3”. Пред сградата на парламента са се събрали вече хиляди български граждани. В района има засилено полицейско присъствие. Униформени са се наредили около сградата на законодателната власт.
 

Това е третият ден на протести. Големият брой граждани успя да се събере само за час след старта на протеста.

 

Динмично е обаче движението на демонстрантите. От сградата на Министерския съвет те се отправиха към Народното събрание, а след това - в посока Орлов мост. В момента се намират в района на бул. "Йосиф Гурко", като първоначално се смяташе, че демонстрантите ще продължат към Националния дворец на културата и централата на партия ГЕРБ. Това обаче не се случи.

 

Протестиращите спряха за кратко пред сградата на Министерството на вътрешните работи, за да изразят недоволството си от снощните сблъсъци с полицията и реакцията на униформените. Припомняме, че при снощните демонстрации 23-годишно момче е в болница и е в тежко състояние, след като е бил пребит от служители на МВР.

 

Смята се, че те ще се върнат пред сградата на Министерския съвет.

 

Това е третият ден на демонстрации - в изминалите два дни гражданите достигнаха хиляди. Вчера имаше и контрапротест в защита на управляващите.

 

Демонстрантите бяха съставени предимно от структури на ГЕРБ в цялата страна, които пристигнаха в столицата с автобуси. На тръгване автобусите бяха нападнати.

Не се изключва и днес да се стигне до сблъсъци.

 

 

Протест има и в други градове на страната. Стотици граждани на България искат оставката на правителството. В Бургас демонстрацията е огромна. Напрежението в областният морски град започна още тази сутрин, когато граждани решиха да се включат в инициативата "Масово ходене на охраняем плаж".  Именно поради тази причина се стигна и до ескалациите в парк "Росенец", където се озоваха и симпатизанти на ДПС.

 

По информация на БНР в Бургас протестиращите носят плакати с надписи: "Бъдещето на младите е в България" и "Законите са за всички". Те посочиха своите искания:

 

"Тук съм, за по-добро бъдеще на страната ни. Искам оставка на правителството, категорична оставка на министъра на вътрешните работи заради ексцесиите снощи в София и днес в Бургас, оставка на главния пркурор на България"

 

"Тук съм за по-добро бъдеще на децата ни. Ново правителство и оставка на сегашното, защото иначе трябва да емигрираме."

 

"Правителството не се справя добре. Не виждам нищо да работи правилно в държавата".

 

"Протестирам в подкрепа на това българската природа да бъде на народа. Искам да бъдем свободни и да ходим спокойно на плаж без някой да ни слага бариери на пътя, защото това е народно богатство."

 

Множество хора има по улиците във Варна, Плевен и други градове.

 

Националните медии обаче не съобщават за протести в други места на страната, въпреки огромният си човешки и технически ресурс. Протести има още във Варна и в Русе.

 

 

Вижте кадри от днешния протест в София и другите градове.:

 

.


.



.

.
Снимки: БГНЕС

 

Протестът в Бургас


.

 

Протест, Русе
.

Протест, Варна
.




Posted by Николай Хаджигенов on Saturday, July 11, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4978 |11.07.2020 Протестиращите стигнаха до плажа, заедно с активисти на ДПС пеят химна /снимки/ . 35| 6980 |11.07.2020 Полицията ”клекна”, пусна протестиращите до плажа. Младеж вика: ”Хора, това не е онзи плаж!” /снимки/ . 13| 4481 |11.07.2020 Бургаският кмет води протестиращите обратно в Росенец. Обеща достъп до плажа . 30| 9794 |09.07.2020 С викове „Гешев е позор“ протестиращите изпратиха прокуратурата от президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads