Реклама / Ads
14| 5224 |12.07.2020 НОВИНИ

Протестите вчера - без сериозни сблъсъци. Жандармерията свали щитовете /снимки/

.
Източник: Facebook
Без сериозни сблъсъци преминаха снощните протести в столицата. Снимки в социалните мрежи показват как служителите на жандармерията, които бяха обградили сградата на Министерския съвет, дори свалиха щитовете си на земята.
 

Напрегнат беше вчерашния ден. Той започна с инициативата "Масово ходене на охраняем плаж" - стотици се стекоха към парк "Росенец" и се опитаха да "плажуват" край летните сараи на Ахмед Доган. Инициативата бе провокирана от опита за десант на българския бряг от страна на Христо Иванов преди няколко дни, който бе възпрепятстван от гардове на НСО.

 

На място обаче още от предишната нощ се бяха настанили симпатизанти на ДПС. Полицията не допускаше двете групи протестиращи да се смесят на едно място, което създаде напрежение. Полицейският кордон бе пробит. Наложи се и арест на лица. Сред тях с белезници за кратко бе и активиста Ивайло Мирчев.

 

Имаше опити да се достигне до плажа и по вода, като симпатизантите на ДПС избутваха лодките на пристигащите и не им позволява да акостират.

 

В крайна сметка, след известната ескалация на напрежението полицията отведе протестиращите до плажа, където сценарият за етнически сблъсък не се случи.


.
Източник: Facebook

 

В 17 ч. започнаха протестите пред сградата на Министерския съвет, които този път се превърнаха в шествие из центъра на столицата. Протестиращите преминаха по жълтите павета в посока Народно събрание, отправиха се към Орлов мост, а от там спряха за кратко пред сградата на Министерството на вътрешните работи, за да изразят недоволството си от полицейското насилие през изминалата нощ. Припомняме, че тежко остава състоянието на младия 23-годишен Евгени, който бе пребит от униформените.

 

На вчерашния протест се появи и бутафорно шкафче, имитиращо онова от снимките с премиера Бойко Борисов.

 

До ексцесии не се стигна.


.

Протести имаше и в други големи градове в страната - Варна, Бургас, Русе, Пловдив. Те обаче останаха встрани от вниманието на националните медии, въпреки огромният технически и човешки ресурс, с който разполагат

 

Междувременно късно снощи във видео в личния си профил във Facebook Борисов заяви - оставаме на власт, защото опозицията ще счупи държавата.


.
Източник: Facebook

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 9919 |11.07.2020 Момчето, пребито от полицията вчера, е в тежко състояние. Единствено Радев се е обадил на семейството . 13| 5131 |11.07.2020 Граждани се стичат под прозорците на властта. Започва ден 3 от протестите . 15| 5499 |11.07.2020 Цветанов: Митингът на ГЕРБ вчера беше организиран . 7| 5982 |10.07.2020 МВР с официална информация за инцидент по време на протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads