Реклама / Ads
4| 4677 |12.07.2020 НОВИНИ

Протестите в Сърбия и България - приликите стават все повече

.
Източник: БГНЕС
Балканите се превърнаха в гореща точка на Европа. Причината - два дни преди да избухнат протестите срещу кабинета “Борисов 3” у нас - в Сърбия вече се разпалиха антиправителствени протести, които доведоха и до сериозно насилие.
 

Пета нощ земята цяла Сърбия гори. Едва вчера протестите преминаха без насилие.

 

Протести се проведоха в град Крушевац, в Ниш, Чачак, Нови Сад и Лесковац.

 

Демонстрациите избухнаха след решението на президента Александър Вучич да въведе обратно полицейския час заради епидемията от COVID-19. Вучич отмени мярката, но демонстрациите не секват.

 

Протестиращите са категорични и се борят срещу репресиите на правителството и срещу “президентът-тиранин”.

 

Президента Вучич отхвърля обвиненият срещу него и смята протестите за безсмислени.

 

“Сърбите демонстрират, защото се чувстват измамени. Не само на изборите. През последните седмици Вучич отмени почти всички ограничения, наложени с цел ограничаване разпространението на пандемията, и уверяваше, че всичко е под контрол. Но след изборите изведнъж стана ясно, че нещата са много по-зле, отколкото преди вота: пандемията бушува и взема все повече жертви, икономиката е в състояние на свободен пад, а отговорният за всичко това президент се представя за напълно невинен”, посочва в свой анализ сръбският журналист от “Дойче веле” Миоград Сорич.

 

В основата на всичко стояли чужди агенти:

 

“Някакви тъмни сили отвън дърпали конците на протестите в Сърбия. В това е убеден президентът на страната - Александър Вучич. Само преди няколко седмици той спечели убедително тъй наречените "избори" в страната и сега разполага с 2/3 мнозинство в парламента. А това прави още по-трудна задачата му да обясни сегашните размирици и народното недоволство от неговото управление. Или пък това как тези истински или измислени "чужди агенти" успяват да направляват десетките хиляди протестиращи в различни сръбски градове”, посочва се още в анализа.

 

Тук преки паралели могат да бъдат направени много. Паралели с родната действителност, особено от последните три дни, в които държавата се тресе от протести срещу правителството. Хиляди граждани излязоха по улиците не само на столицата, но и в няколко големи български града. Основното искане е премахване на корумпираното управление, оставка на кабинета и на главния прокурор. Капката, която преля чашата е безпрецедентният ход от страна на прокуратурата, която нахлу в Президентството, за да арестува служители на държавния глава. Това бе заклеймено като погазване на Конституцията.

 

Припомняме още, че вчера имаше демонстрации и в парк “Росенец”, където хиляди граждани се стекоха към лятната резиденция на Ахмед Доган, за да отидат “на плаж”.

 

Повод за инициативата бе неуспешният опит за десант на бившия правосъден министър Христо Иванов, който се опита да акостира на българския бряг, но бе изгонен от гардове на НСО. Имаше опасения за етническо напрежение край Росенец вчера, тъй като още предишната нощ на място пристигнаха автобуси със симпатизанти на ДПС. До такава ескалация не се стигна, но имаше сблъсъци с полицията.

 

Масови остават протестите в столицата. През вчерашния ден трети от демонстрациите до сериозно напрежение не се стигна.

 

Въпреки това обаче премиерът отказва да подаде оставка. Той заяви в обръщение към народа късно снощи, че опозицията ще счупи държавата. Непрестанно се чуват гласове и за платени протестъри. Гражданите обаче са напълно категорични, че са там на добра воля и желаят промяна. За това свидетелстват редица публикации в социалните мрежи.

 

Приликите с действителността от събитията и последващите политически реакции може и да са случайни. Но едно е факт - балканджиите сме темпераментни хора, а когато недоволството избие, посоката е само една.

 

Джесика Вълчева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 4357 |12.07.2020 Проф. Асен Балтов: Протестите ще доведат до ръст на заразени . 14| 5205 |12.07.2020 Протестите вчера - без сериозни сблъсъци. Жандармерията свали щитовете /снимки/ . 13| 5122 |11.07.2020 Граждани се стичат под прозорците на властта. Започва ден 3 от протестите . 43| 4846 |11.07.2020 Дончев, Сачева и Каракачанов: Имаме една България, да я пазим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads