Реклама / Ads
9| 5377 |30.07.2008 НОВИНИ

Протестите на фермерите - неудобна новина

.
Протестите на фермерите за спрените субсидии за земеделие продължават да бъдат последна новина за много медии. От вестниците само „Сега" публикува на 1-а страница за баталните сцени в Кърждали от вчера.
 
В родопския град животновъди влязоха в ръкопашни схватки с полиците, които им препречиха пътя към сградата на дирекция „Земеделие и гори". Нито един служител не излезе да разговаря с отчаяните стопани, които бяха блъскани и обиждани.

Днес бе арестуван Андриан Цаконски, председател на Асоциацията на млекопроизводителите. Версията на униформените полицаи е, че не изпълнил тяхно разпореждане. Цаконски обяви, че в знак на протест срещу нечовешкото отношение на властта към проблемите на фермерите, ще бъдат заклани четири телета. Месото им щяло да се раздаде на протестиращите, а главите на животните ще бъдат изпратени „дар" на лидерите на тройната коалиция.

Проведените снощи преговори с екип от земеделското министерство се провалиха, тъй като стопаните не приеха предложението да получат субсидията за мляко за месец март и да кандидатстват за нисколихвени кредити за купуване на фураж. Това е отбиване на номера и замазване на очите, а не решаване на проблемите, заявиха стачниците. В тази връзка председателят на стачния комитет Бойко Синапов не изключва протестът да се пренесе в София.

В белослатинското село Алтимир фермери от цялата страна организират протест в подкрепа на протестиращите животновъди от Кърджали. Чуха се гласове, че ако правителството не предприеме мерки може да се стигне до повсеместни бунтове.

Фермерите в Кържалийско протестират вече зяла седмица. Телевизиите и вестниците обаче ги сбутват в края на новините и въобще не ги коментират. Журналисти признават, че шефовете им са получили указания от правителството да не се отразява стачката шумно, за да не ескалира напрежението.

Вече и млекопроизводителите от Пловдивско се вдигнаха в подкрепа на националният протест на фермерите. Те се събраха на мирен протест на пътя за Карлово до пазарището в Граф Игнатиево.

Всички те са единодушни, че сегашната изкупна цена за мляко първо качество от 20 ст. е пладнешки обир. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5300 |30.07.2008 Еколозите: ДАГ раздаде ловните стопанства на олигарсите . 4| 5620 |30.07.2008 Обявиха извънредно положение в Кремиковци . 39| 6448 |30.07.2008 Ив. Костов: Когато има гангрена, тя трябва да се реже . 6| 5626 |30.07.2008 Камелия Бончева - жива и свободна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads