Реклама / Ads
6| 4353 |22.07.2014 НОВИНИ

Протоколните харчлъци глътнали половин милион лева

.
Народното събрание е шампион сред ключовите институции в страната по изразходвани средства за представителни нужди. Това показва справка за харчовете на парламента, Министерския съвет и президентството за годината, в която се разполага мандатът на кабинета „Орешарски”.
 

Очаква се утре той да бъде прекратен с подаването на оставка от премиера и екипа му. Протоколните събития, организирани от Народното събрание през този период, глътнали над половин милион лева, пише "Монитор". В сумата се включват разходите по време на събития на шефа на НС Михаил Миков, заместниците му, председателите на парламентарните групи и комисии, харчовете по посрещането на гости на институцията, както и по обезпечаване на международната дейност. Над 110 000 лв. от средствата са отишли например за провеждане на форум в НДК по линия на Черноморското икономическо сътрудничество.

Президентството е на второ място по представителни разходи с похарчени малко над 140 000 лв. Най-голямата сума по това перо е отишла за посрещане на гости и организирани за тях работни срещи, закуски, обеди и вечери – близо 78 000 лв. Подаръците и сувенирите, които държавният глава Росен Плевнелиев е поднасял у нас и в чужбина, са глътнали още 38 500 лв., а за цветя и венци са отишли още 16 500 лв. Традиционният прием на президента за 3 март, който тази година беше в Централния военен клуб, е излязъл малко над 7800 лв. Парите са значително по-малко от средствата, които пръскаше за това събитие предшественикът на Плевнелиев на поста - Георги Първанов. По негово време се провеждаха помпозни приеми в Националния исторически музей с хиляди гости, като рекордните разходи достигаха близо 50 000 лв.

Най-символична сума за протоколни нужди отчита Министерският съвет – 16 257 лв. Президентството пък е шампион по харчове за задгранични командировки. От „Дондуков” 2 обаче единствени отчитат и средствата, преведени по сметките на правителствения Авиоотряд 28 за полетите. Така за воаяжите на президента Росен Плевнелиев през изминалата година са платени над 660 000 лв. - пътни, дневни и квартирни. Най-голямата сума е навъртяна за полета на държавния глава с Авиоотряд 28 до Китай през януари – 209 486 лв. Още 138 000 лв. са отишли за воаяжа му с правителствения самолет до Виетнам. При визитите си зад граница обаче държавният глава спи и в доста по-луксозни хотели от премиера.

Пламен Орешарски и шефът на Народното събрание Михаил Миков показват отчетите. Така например за всичките пет нощувки на Плевнелиев в САЩ през септември миналата година са броени 6329 лв., или средно по 1265 лв. на вечер. При визитата му в Австрия през март пък от бюджета на „Дондуков” 2 са платени 1116 лв. за нощувка, а в Германия през януари - по близо 900 лв. на нощ. За сравнение най-скъпият хотел на Орешарски е излязъл по 792 лв. на вечер – при визитата му в Китай през септември миналата година.

Най-големите разноски за спането на Михаил Миков са били в Германия - 606 лв. Президентът и премиерът имат точно по 20 командировки зад граница за периода, а шефът на НС - едва 7, показва още справката.

Администрацията на Пламен Орешарски пък отчита най-много разходи за телефонни услуги от трите институции - 228 412 лв. Със служебни мобилни апарати са 248 чиновници в Министерския съвет и още 48 от специализираната администрация, която работи със средства от ЕС. Сметките на „Дондуков” 2 за телефон са за 112 000 лв., а на Народното събрание – за близо 190 000 лв.


Министрите с турове до Сингапур, Катар и САЩ

Министрите не остават по-назад от депутатите по задгранични командировки и също през годината мандат са стигнали до различни точки на света, сред които Сингапур, Катар и САЩ.

Очаквано най-пътуващият министър е този на външните работи – Кристиан Вигенин. Той е излизал зад граница по работа общо 50 пъти, за което от бюджета на ведомството му са платени над 144 000 лв. С доста командировки в чужбина е и министърът на транспорта Данаил Папазов - 17. Воаяжите му са стрували на ведомството 26 221 лв., в които пари влизат дневни, пътни и квартирни разходи. Сред дестинациите му са Корея, Азербайджан, Сингапур, Корея, Великобритания.

Пътуванията на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева пък са били за близо 22 700 лв. Тя е била в Швейцария на конференция за жилищната политика и управлението на земите, а в Израел – за изложение, посветено на иновативните технологии. Терзиева е отскачала често по работа и до Брюксел.

Командировките на военния министър Ангел Найденов са стрували 22 930 лв. В рамките на мандата той е пътувал до Катар, Австрия, Белгия, Словения, Унгария и Гърция.

Почти същите средства са били изразходвани и за задграничните пътувания на министъра на финансите Петър Чобанов. Много от неговите командировки обаче не са бъркали в бюджета на ведомството му. Например той е бил осем пъти в Брюксел за заседания на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), като средствата за това се поемат от организаторите. Основните разходи по перо командировки са отишли за две пътувания на Чобанов до САЩ и едно до Русия. Воаяжът зад океана е глътнал близо 10 000 лв., а до Москва – 4400 лв. Финансовият министър е бил в САЩ по линия на Световната банка, а в Русия – за среща с ресорния си колега.

Работните визити зад граница на доскорошния екоминистър Искра Михайлова, която бе избрана за евродепутат, надхвърлят 16 000 лв. Нейните пътувания са основно до Белгия.

С по-скромни командировки е социалният министър Хасан Адемов, който основно е отскачал до Берлин и Брюксел. Той обаче има и работна визита в Северна Африка – в Алжир, за която е трябвало да плати самолетен билет на стойност 1271 лв.

От вицепремиерите в кабинета най-пътуващ е Цветлин Йовчев, чиито командировки са глътнали над 27 000 лв. от бюджета на МВР. За воаяжите на Даниела Бобева са платени близо 25 000 лв., а на Зинаида Златанова - по-малко от 10 000 лв.


Орешарски гостил сръбския си колега за 4868 лева

Министерският съвет е осигурил богата вечеря за 4868 лв. на тогавашния сръбски премиер Ивица Дачич и водената от него делегация при посещението му у нас през декември миналата година, когато се срещна с Пламен Орешарски. Това показват разчетите на МС за направените представителни разходи от началото на мандата на този кабинет, които възлизат общо на 16 257 лв.

Гостите от западната ни съседка са били обгрижвани във всяко отношение. Те са били посрещнати с НСО на летището, за което са били заделени 558 лв., а после са били настанени в хотел „Шератон” на пъпа на София, което излязло на МС още 1407 лв.

Значително по-евтина е била вечерята, която Орешарски дал в Китай при посещението си там - 1870 лв.

Вицепремиерът Зинаида Златанова пък обядвала с еврокомисаря Йоханес Хаан за 1180 лв., докато похапването й със зам. външния министър на Гърция Димитрис Коркулас е струвало едва 239 лв.

От бюджета на Министерски съвет през годината са заделени и още 1960 лв. за сувенири, които премиерът и заместниците му са поднасяли при срещите си.

18 000 лв. бонуси от анкетните комисии

Допълнителните възнаграждения, които са изплатени на депутатите за работата им във временните анкетни комисии на НС през мандата, надхвърлят 18 000 лв., показват финансовите разчети на парламента. Според правилника за работа на Народното събрание трудът на законотворците в тези звена се заплаща, но сумата не може да надхвърля 5% от месечното им възнаграждение. В момента депутатите се разписват срещу 2571 лв., което означава, че за работата си в анкетна комисия могат да получават до 128 лв. на месец.

В това Народно събрание е имало 11 временни комисии, като повечето от тях са завършили своята дейност. Все още работи т.нар. комисия „Ваньо Танов”, която проверява изтеклите записи между експремиера Бойко Борисов и бившия шеф на „Митниците”. Тя започна дейност още през ноември миналата година, но срокът й непрекъснато се удължава.

Така и не стартирала пък т.нар. комисия „Ташева”, която трябваше да рови за злоупотреби на енергодружествата и връзките им с висши политици, в какъвто скандал бе замесено и името на президента Росен Плевнелиев.

Само козметични ремонти в парламента и МС

Сградите на Народното събрание и на Министерския съвет са претърпели само леки козметични ремонти през последната една година. Това показват харчовете на двете институции по това перо. В Народното събрание например са платени едва 11 278 лв., и то за изникнали текущи ремонти. Както „Монитор” писа, администрацията на парламента планира да стегне законодателния храм през лятото, когато това Народно събрание ще се разпусне и следващите депутати да влязат в освежена сграда наесен.

Още по-минимални са разходите за ремонти на Министерския съвет – 7374 лв.

И двете институции са похарчили повече средства за нови мебели, отколкото за кърпене и пребоядисване на стени и тавани. За обновяване на интериора с мебели Народното събрание е платило през последната година 22 807 лв., а Министерският съвет – 17 595 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5196 |22.07.2014 Отец Иван: Имаме закони за богатите, не може да изоставим циганите . 7| 5354 |22.07.2014 Одитори пак ще нищят сметките в КТБ . 13| 5103 |22.07.2014 Роми в Стара Загора спаха под открито небе, булдозерите продължават . 5| 4698 |22.07.2014 800 делегати ще изберат социалист №1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads