Реклама / Ads
3| 2334 |19.07.2024 НОВИНИ

Проучване: 60% от демократите смятат, че Камала Харис би се справила добре като президент на САЩ

.
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис Източник: БГНЕС
На фона на засилващ се натиск върху стопанина на Белия дом Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране мнозинството от демократите смята, че от неговата заместничка Камала Харис би станал добър президент, съобщи Асошиейтед прес, като цитира допитване.
 

Ново социологическо проучване на съоснования от АП Център за изследване на обществените отношения (AP-NORC) демонстрира, че според 60% от демократите Харис би се справила добре на най-високия пост. Около 20% от членовете на Демократическата партия не вярват в нейните способности, а 20% споделят, че нямат мнение.

 

След изключително слабото представяне на Байдън в телевизионните дебати с кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп на 27 юни мнозина демократи изказаха в частни разговори или публично желанието си Харис да бъде номинирана вместо Байдън за кандидат-президент на партията. Тези хора предполагат, че тя има повече шансове да победи Тръмп. Харис, от своя страна, досега остава лоялна на Байдън и е един от най-върлите му защитници след катастрофалното му представяне в дебатите.





Оукли Греъм, член на Демократическата партия в щата Мисури, заявява, че макар и да е доста доволен от постиженията на Байдън като президент, има усещането, че би подкрепил с по-голям ентусиазъм номинация на Харис и че "е време" жена да оглави САЩ.

 

"Знам, че той има недовършена работа", коментира 30-годишният Греъм по адрес на Байдън. "Но ще е хубаво да видим цветнокож, и то жена, по-млада, да излезе на сцената и да встъпи в длъжност. Надявам се това да вдъхнови по-младите да бъдат по-ангажирани (политически)", допълни той пред АП.

 

Възрастните чернокожи - основна част от избирателите на Демократическата партия, както и социална група, която остава относително по-благоразположена към Байдън от другите общности - са по-склонни от другите американски граждани като цяло да заявят, че Харис би се справила.

 

Колкото до американците в по-широк план, те са по-скептично настроени по отношение на евентуалното поведение на Харис в Овалния кабинет. Генерално едва около 30% от пълнолетните участници в допитването са на мнение, че Харис ще бъде успешен президент. Половината от запитаните са заявили, че тя няма да се справи, а 20% нямат мнение.





Процентът на респондентите, декларирали намерение да гласуват за Харис е сходен с рейтинга на Байдън, но делът на американските граждани, които не харесват Харис, е като че ли по-малък, отколкото при него, отбелязва АП. Проучването показва, че 40% от пълнолетните американци са благоразположени към Харис, докато 50% -  не са. Повече са американците, които са против Байдън - 60%. Един от десет граждани на САЩ няма информация, за да си създадат мнение за Харис, докато почти всеки има мнение за Байдън.

 

Около 75% от членовете на американската Демократическа партия приемат добре Камала Харис, което съвпада с отношението към Байдън, одобряван от 70%, става ясно от допитването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5521 |19.07.2024 Лазар Радков: Защо има толкова много пожари в България в момента ли? Вижте тази снимка . 0| 2219 |19.07.2024 Първите ни олимпийци заминаха за Париж . 1| 2322 |19.07.2024 Още 217 военнослужещи се включват в пожарогасенето . 1| 2343 |19.07.2024 Световноизвестен учен: Нова пандемия е неизбежна и може да причини много по-тежки щети от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads