Реклама / Ads
3| 4774 |02.10.2017 НОВИНИ

Проверка не откри пропуски в работата на ВМА при смъртен случай на жена

.
Извършената проверката във Военномедицинска академия (ВМА) след смъртния случай на препратена от ”Пирогов” пациентка, не е открила пропуски. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
 

 След получаване на сигнала със заповед на началника на ВМА бе назначена проверка по случая, след която на заседание на Лечебно-контролната комисия в болницата са обсъдени фактите и обстоятелствата относно диагностично-лечебното поведение на специалистите от ВМА. В резултат от проверката и обсъждането на случая се констатира следното: „Пациентката постъпва в спешен неврологичен кабинет на ВМА, МБАЛ – София, на 31.08.2017 г. в 00.50 ч., с оплаквания от болки в кръста от 24 часа и принудителна поза. Преди това тя е посетила неврохирургичен кабинет на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, където са й препоръчали консултация с невролог, с какъвто там не разполагат в момента.

 

Пациентката и нейната придружителка не съобщават за други заболявания. Дежурният невролог във ВМА не установява неврологична симптоматика, но предвид увреденото общо състояние на пациентката назначава клинично-лабораторни и образни изследвания – пълна кръвна картина, биохимия, рентгенография на бял дроб и сърце, латерография, тропонин. Първите резултати от изследванията са готови в 01.35 ч. и от тях става ясно, че пациентката е с полиорганна дисфункция на базата на инфекция с неясна етиология. След получаване на всички резултати от назначените изследвания е проведена консултация с дежурния лекар в спешен терапевтичен кабинет, който взема решение за хоспитализация по спешност и в 03.05 ч. болната е приета в Клиника „Спешна терапия”. В клиниката пациентката е настанена на легло и незабавно е прегледана от дежурния лекар. Последният е назначил кислород с маска, вливания, кожно-алергична проба и антибиотично лечение. Първата апликация на антибиотика – Цефтриаксон, е към 06.00 ч., веднага след получаване на резултатите от кожно-алергичната проба. По-късно е добавен втори антибиотик – Левофлоксацин Назначени са разширени хематологични и биохимични изследвания, резултатите от които дават основание на дежурния дневен екип, явил се на смяна в 08.00 ч., да постави диагноза „Сепсис. Септичен шок”. За поставянето на окончателна диагноза „Сепсис” не са достатъчни клиничните и лабораторните данни, поради това са назначени микробиологични изследвания – урокултура и хемокултура. Резултатите от хемокултурата, получени на следващия ден (01.10.2017г), показват наличие на стафилококова инфекция – златист стафилокок, чувствителен и на двата приложени антибиотика. С оглед уточняване източника на инфекцията са проведени консултации с токсиколог, офталмолог, специалист по инфекциозни болести, гинеколог, нефролог, коремен хирург, невролог, дерматолог, хематолог, специалист по диализно лечение, ехокардиография, ехография на коремни органи и на малък таз, токсико-химичен анализ на кръв и урина.

 

Проведени са допълнителни хематологични и биохимични изследвания, изследвания на хемостазата, назначени са серологични изследвания за Лаймска болест, Ку-треска, Кримска хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Бруцелоза, Листериоза, Хепатит В, С и D. Междувременно полиорганната недостатъчност се задълбочава, към 11.00 ч. пациентката става неконтактна, със забавена неритмична сърдечна дейност и хипотония. Проведена е кардио-пулмонална ресусцитация, интубация и е поставена на изкуствена белодробна вентилация. На фона на крайно тежко общо състояние – кома, в 16.14 ч. настъпва срив на хемодинамиката, който не се повлиява от проведените в пълен обем реанимационни мероприятия, и в 17.06 ч. е регистриран летален изход. Както комисията, извършила проверката, така и Лечебно-контролната комисия считат, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес при пациентката. За около 2 часа в спешното звено на ВМА, МБАЛ – София, са проведени два прегледа от специалисти, лабораторни и образни изследвания, и е взето решение за хоспитализация на пациентка, която постъпва с оскъдна анамнеза, насочваща към неврологичен проблем, без никакви анамнестични данни и/или медицинска документация за състоянието й до момента. В Клиника „Интензивна терапия” в продължение на около 12 часа са използвани всички диагностични и лечебни възможности на болницата, но поради твърде напредналия стадий на заболяването, изходът е неблагоприятен.

 

Относно обвиненията, че дежурният лекар в спешното звено не се е съобразил с указанията, дадени по телефона от сина на пациентката, следва да се има предвид един от основните етични принципи в лекарската професия, залегнали в Кодекса за професионална етика на лекарите в България, а именно, че лекарят има право на професионална независимост и лична свобода за осигуряване на медицинска помощ и грижи за пациента, без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4406 |24.09.2017 Майка откри мъртво едногодишното си дете в Пловдив . 0| 4191 |21.09.2017 Ключова проверка за ВКС и Лозан Панов се провали безславно . 0| 3770 |20.09.2017 С водосвет ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ България откри модерен технически център . 1| 3462 |19.09.2017 Над 200 хил. яйца с фипронил са открити в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads