Реклама / Ads
33| 4315 |22.10.2021 НОВИНИ

Психолог: Мерките закъсняха и българинът реши, че няма заплаха

.
”Мерките се забавиха и българинът реши, че това не е кой знае каква заплаха. Но в сравнение с другите евроепйски страни ние живеехме в относнителен комфорт”, каза Десислава Георгиева, специалист по оказване на спешна психологическа помощ при критични събития, член на секцията по кризисна интервенция на Дружеството на психолозите в България.
 

И изведнъж, когато влязоха в сила едни мерки, които би трябвало да се спазват, ако имаме претенции да сме част от обществото и от ангажираността към едни морални норми, а след това на писани правила, е редно да се съобразяваме с тези правила.


След въвеждането на мерките се очаква да има разделение. Но то беше така в началото на пандемията. Но пък сега се ограничават права като ходенете на рабата. Това беше силно стресиращо.


Сега защо не искат да се ваксинират хората - България е на второ място по липса на доверие към всичко - към колегата, държававата, съседа и т.нататък.


И ако ние сме незрели като общество, очевидно нещата трябва да стават и с натиск, и с наредби и закони, защото едно от определенията на СЗО за здраве е не само физическо, умствено и социално благоденствие, но и да имаме и позитивен принос към обществото.


Ние не живеем изолирани сами за себе си, защото иначе ще настъпи хаос. Правилата са за това, за да не настъпи хаос - вижте статистиката за заболелите и чуйте науката. Ние ще навлезем в нова криза. Добре е да се замислим за дългосрочните последствия...", категорична е Георгиева.


Според психоложката всеки има право на собствено мнение, но последното откритие на психолог в Нидерландия, който казва, че отговорите на това как да се справяме в подобни като днешната ситуация са в това ние сами да намираме ресурсите си да бъдем устойчиви и да не се поддаваме на каквито и да било провокации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3198 |18.10.2021 Радев инициира дискусия за мерките срещу високите цени на природния газ . 1| 3071 |17.10.2021 Антиковид мерките да не са еднакви за всички училища, настоява министър Денков . 14| 3400 |17.10.2021 Вирусолози и имунолози ще предложат затягане на мерките . 11| 3118 |15.10.2021 Вирусолог: Не се справяме със спазването на COVID мерките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads