Реклама / Ads
30| 19224 |17.08.2021 ИНТЕРВЮ

Д-р Пукалски с 9 мисии в Афганистан пред Фрог: След 2006-2007-ма видях, че мисията в Афганистан е causa perduta. Освободителите стават нашественици

.
Д-р Бисер Пукалски - вдясно от знамето
След 2006-2007-ма вече бях на мнение, че мисията в Афганистан е causa perduta. Афганистан никога не е бил под контрола на НАТО, американци или когото и да е. Даже Александър Македонски е казал: ”В тази страна дръжте пътищата, другото не ни интересува.” В началото на миротворците гледат като освободители, но след 5 години вече са нашественици. Президентът е кукла на конци, щяха да го обесят. Не бих се изненадал на теорията за приликите межди Пърл Харбър и 11/9 в Ню Йорк .
 

Българите изпълняваха задачите си в Кабул и Кандахар съвестно и без страх. Италианците искаха в конвоите им да има кола с БГ-флаг, за да не ги нападат. Това казва за Фрог д-р Бисер Пукалски, с 9 мисии в Афганистан през годините.

 

- Г-н д-р Пукалски, колко мисии имате в Афганистан? Вярвахте ли преди двадесетина години в благополучния край на тази мисия?

 

- Имам 9 мисии в Афганистан, като никога не съм бил два пъти на едно и също място. Изключение - Херат, но и там болниците бяха испанска,а след това испано-американска. В началото ми бе интересно, можеше свободно да се излиза, да се движи човек (говоря за 2005-та година). Но постепенно, с първите кабулски атентати, тези правила се промениха, рестрикциите се засилиха. И тогава някъде се промъкна съмнението в мен. Още повече,  когато говорех с търговците на пазара или с хора, които лекувах и по домовете, и в болницата. След 2006-2007-ма вече бях на мнение,че това е causa perduta.


- От 20 години се води война в Афганистан. За 20 дни всичко отиде на вятъра - бойният труд на миротворците, трилионите долари. Как си го обяснявате?

 

- Не си го обяснявам.Не е и нужно. Афганистан никога не е бил под контрола на НАТО, американци или когото и да е. Главни центрове, някои пътища - да, но иначе не бе възможно. По стандартите на НАТО, доколкото си спомням, въоръжените сили трябва да са поне 2 процента от популацията на страната, където са, за да могат да я държат под контрол. При 42 млн население на Афганистан само сметни колко трябваше да са..и колко бяха. Трилиони долари..окрадени от Карзай и приближени нему. Отделно е ясно,че поне в САЩ влизат марините, а после държавата плаща на частни армии да бранят интересите и. Или поне така си мисля. Афганската армия бе подготвена донякъде и не съвсем.Но най-важното - там семейството е много важно. И ако те заплашат,че ще го избият (а както казах-числеността на войските е недостатъчна дори за защита) няма никакво значение колко добре си въоръжен, или кой ти е командир.

 

Само независими,чуждестранни въоръжени сили могат да направят нещо. Даже Александър Македонски е казал: В тази страна дръжте пътищата,другото не ни интересува. И изобщо това е държава без сериозни централно управление. Всичко се държи от селата и местните старейшини или духовни водачи. Даже навремето талибанските въоръжени сили (не знам сега как е) са били организирани в лакшари - независими военни отряди от някакво селище. И заради това Ахмад Шах Масуд сравнително лесно ги е изтласкал. И има нещо друго, важно. Когато бях в Ирак (вероятно и за Афганистан важи същото) един от тамошните преводачи ми каза: Сега на вас гледат като на освободители. Но ако стоите повече от 5 години тук, независимо какво правите - ставате нашественици и всички щe се обърнат срещу вас. Отделно многото хора, с които съм говорил, помнеха с добро руснаците (поне в Кабул) - блокове,ток,светофари.

 

Така,че бързият срив е очакван, но не чак с такава скорост, поне според мен.


- Трябваше ли да остане в Кабул президентът Ашраф Гани, доктор по антропология от Колумбийския университет в Ню Йорк, преподавал е в Бъркли и "Джон Хопкинс"?


- Не! Празидентът е кукла на конци. И като оставим настрана колко е откраднато - ще го обесят като проводник на чуждо влияние. Оставането му е точно толкова смислено, колкото на Бабрак Кармал.


- Талибаните обещават, че ще спазват споразуменията от САЩ в Доха? Но първите дни в Кабул показват, че вече има ранени и обезглавени. Май няма такива личности като Шах Масуд.


- Талибаните обещавали. Оксиморон! Те са мюсулмани. ( Талибан е студент по богословие,и повечето са били обучавани от саудити. По времето на първото настъпление почти всички бяха уахабити). Да очакваш такъв да спази обещание към християнин - вярвай в Дядо Коледа с по-голям успех.

 

Шах Масуд не е талибан.Той е муджахидин, полеви командир - нещо доста по-различно (също като Достум,който е узбек и се скри сега там. Или Равани). Та Шах Масуд, на когото е издигнат паметник в Кабул, е съветски възпитаник. И си удържа на думата Панджирския лъв, когато подписва с Громов споразумението за изтеглянето на съветските войски. По-късно започва контранастъпление именно със съветска помощ срещу талибаните. И аха аха да влезе в Кабул, но Осама Бин Ладен, по молба на Молла Омар, организира атентата с двамата марокански псевдожурналисти и го убива. Така че талибан и муджахидин са съвсем различи понятия.

 

- Според вас само заради атентатите на 11 септември и Бин Ладен ли започна кръстоносният поход на американците в Афганистан?

 

- Още когато Буш печели изборите и Дик Чейни му става съветник Гор Видал пише в една своя статия (2000 година), че до година и половина ще има война, защото е нужна на Чейни и сие. 11.09 е само повод. Не забравяйте, че през пролетта на 2001 година аржентински фирми спечелиха конкурса за петролопровод през Афганистан. Април-май САЩ фалираха Аржентина. И изобщо всичко е навързано. Не твърдя, че съм прав. Но не бих се изненадал и на теорията за приликите межди Пърл Харбър и 11/9. А Бин Ладен - обясних защо Молла Омар му дава убежище. Но преди това самото семейство на Бин си е имало доста добри търговски отношения със САЩ.

 

- Има ли разлика между подготовката на талибаните да управляват тогава и сега?


- Подготовка да управляват - не знам.Тук не мога да преценя. Ако това, което ти пуснах е вярно, вероятно този Брадъра, молла Барадар, сегашният нов лидер на Афганистан, е подготвен от американците за "наш кучи син".

 

- Д-р Пукалски, вашето мнение за българското участие в омиротворяването на Афганистан?

 

- За българите там мога да кажа само прекрасни неща - поне за повечето. Но те просто изпълняваха задачи - съвестно и без страх. Отделно самите афганистани ни уважаваха и често италианци, да речем, искаха в конвоите им да има кола с Бг флаг, за да не ги нападат. За цялото ни присъствие там няма атентат срещу българи. Срещу съвместни сили - има много . И аз съм бил подлаган на атаки, но когато съм бил заедно с немци или французи.

 

Интервю на Красен Бучков



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 12860 |11.08.2021 Първан Симеонов пред Фрог: Слави няма игра. Не е време за прогнози, а за равносметки . 2| 16277 |10.08.2021 Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: Нищо няма да постигнем, ако правният статус на главния прокурор остане непокътнат . 26| 47608 |10.08.2021 Владо Береану пред Фрог: Имам чувството, че е дошъл моментът за политически проект на президента Румен Радев . 9| 8547 |10.08.2021 Слави Василев пред Фрог: Решението на ИТН значи нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads