Реклама / Ads
0| 3465 |26.04.2022 НОВИНИ

Путин даде орден на братовчеда на Рамазан Кадиров

.
Руският президент Владимир Путин удостои със званието ”Герой на Русия” депутата от Държавната дума Адам Делимханов, съобщиха от държавната информационна агенция РИА Новости. Мотивът - ”храбростта и героизмът”, които Делимханов е проявил по време на военните действия в Донбас.
 

Излишно е да се посочва, че в руските държавни медии войната в Украйна продължава да се нарича “специална военна операция” на Русия. Кремъл все още държи на опорната точка, че предприетите от Москва действия са в името на това народът да бъде освободен от репресиите на неонацистите. След неуспешен щурм на големите градове, войските на Русия се изместиха в Донбас, но според Кремъл това е “нов етап на военната операция”, която върви по план. 

 

Кой е Адам Делимханов? 

 

Адам Делимханов е руски политик от чеченски произход, който е част от Държавната дума от 2007 г. Това е един от най-верните съюзници на чеченския лидер Рамазан Кадиров, с когото имат и семейна връзка. 

 

Чеченският изгнаник Умар Исраилов, убит във Виена през януари 2009 г., обвини Делимханов, че го е пребил в присъствието на Кадиров. Самият той отхвърли тези обвинения. През април 2009 г. полицията в Дубай обвини Делимханов за това, че е поръчал убийството на бившия чеченски военачалник и руски военен командир Сулим Ямадаев. Делимханов отрече и тези твърдения като ги определи като провокация, целяща да дестабилизира Чечения. От април 2009 г. Делимханов — заедно с други шестима руски граждани — се издирва от Дубай във връзка с убийството на Сулим Ямадаев, чрез Интерпол.

 

През юли 2014 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Делимханов, които включват замразяване на всичките му активи на територията на САЩ, както и забрана за сключване на търговски сделки.


През 2020 г. BBC News съобщи, че Делимханов има връзка с убийството на Имран Алиев.

На 1 февруари 2022 г. Делимханов сподели видео в Instagram, в което заплашва със смърт адвоката по правата на човека Абубакар Янгулбаев и семейството му.

 

Според Кадиров, Делимханов е участвал в обсадата на Мариупол по време на руската инвазия в Украйна през 2022 г. като командир на чеченските сили в ангажимента.

Делимханов се нарежда сред 500-те най-богати руснаци. Адам Делимханов зае 314-то място. Неговият капитал се оценява на 300 милиона долара или 9,1 милиарда рубли. Според официалните данни за 2011 г. Делимханов е получил доход от 1,9 милиона рубли, а съпругата му 187 хиляди рубли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3119 |26.04.2022 Ердоган отново предложи на Путин да организира среща със Зеленски в Истанбул . 0| 3094 |26.04.2022 Генералният секретар на ООН ще се срещне с Путин и Лавров в Москва . 0| 10572 |26.04.2022 Психологът Росен Йорданов: Путин е с деформиран характер, премина от ”момчето от КГБ” и Вовата до диктатор . 0| 4186 |26.04.2022 Нейнски: Ако не дадем оръжие, Русия ще пречупи Украйна по-бързо и по-лесно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads