Реклама / Ads
0| 2880 |20.08.2022 НОВИНИ

Путин и Макрон се договориха: Експерти на МААЕ влизат в АЕЦ Запорожие

.
Източник: БГНЕС
Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин се договориха в телефонен разговор за изпращане „възможно по-скоро“ на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ. Детайлите за мисията им ще бъде договорена в близките дни.
 

„Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана от украинската електропреносна мрежа“, настоя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в Одеса, след като украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ отново предупреди, че руските сили планират да спрат централата и да лишат Украйна от произвежданото там електричество.

 

През нощта въздушна тревога е прозвучала на територията на всички области в Украйна.

 

Мощни взривове са разтърсили Николаев, съобщиха украински медии, които цитират кмета Александър Сенкевич. Руски ракетен обстрел е имало и срещу обекти от критичната инфраструктура на Харков, обяви кметът Игор Терехов.

 

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към жителите на украинските градове, които са подложени на най-ожесточен обстрел от страна на руските части.

 

„Харков и Николаев, всички градове в Донбас, Днепропетровска, Запорожка област... Няма да оставим без отговор нито един от тези удари. И задължително ще възстановим всичко, което терористите се опитват да оставят в развалини“, обеща той, цитиран от БНР.

 

По-рано Русия съобщи за нови атаки на украински дронове вчера, ден след нови експлозии близо до руски военни бази в контролирани от руската армия украински територии и в самата Русия.

 

Ройтерс коментира, че това демонстрира възможностите на Киев да атакува руски обекти, далеч от фронтовата линия.

 

ТАСС и РИА Новости цитират представител на местните власти в Крим, според когото руските  противовъздушни сили са се задействали близо до пристанището Евпатория.

 

„Крим е надеждно охраняван“, увери Олег Крючков, съветник на местната управа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2910 |19.08.2022 Макрон и Путин разговаряха за кризата около Запорожката атомна централа . 0| 2796 |19.08.2022 Ердоган предложи на Зеленски да се срещне с Путин в Турция . 0| 3651 |19.08.2022 Доверието към Путин в Русия спада . 0| 2969 |19.08.2022 Не допускайте Путин до Г-20, зове кандидат-наследник на Борис Джонсън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads