Реклама / Ads
0| 10162 |28.05.2022 НОВИНИ

Макрон и Шолц настояха Путин да преговаря със Зеленски и да спре войната в Украйна

.
Путин, Шолц, Макрон
Президентът на Русия Владимир Путин отправи ново предупреждение към Германия и Франция. Руският държавен глава е заявил на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, че продължаващите доставки на оръжие за Украйна са „опасни”, предупреждавайки „за рисковете от по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и влошаване на хуманитарната криза”, отбеляза Кремъл.
 

Телефонният разговор на тримата се е провел по инициатива на Берлин и Париж, предаде БГНЕС.

 

Лидерите са обсъдили преговорния процес, който е в замразено състояние, добавя ТАСС. Путин заяви, че напрежението на продоволствения пазар ще намали достави на руска селскостопанска продукция, но трябва да се премахнат санкциите. Той добави, че Москва е готова да търси начини за безпрепятствен износ на зърно.


Путин също така е казал на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, че Русия е готова да увеличи износа си на изкуствени торове и селскостопански продукти, ако бъдат премахнати санкциите срещу нея. През последните дни руският президент отправи подобни искания и към лидерите на Италия и Австрия.


Според Кремъл Путин е казал на Шолц и Макрон, че проблемите с продоволствените доставки са следствие от антируските санкции и други грешки на Запада.


Руският президент също така е казал, че Москва е готова да поднови преговорите с Киев.


„Особено внимание беше обърнато на състоянието на преговорите, които са замразени заради Киев. Президентът Владимир Путин потвърди готовността на руската страна за възобновяване на диалога“, заяви Кремъл.


Германският правителствен говорител Щефен Хебещрайт каза, че в разговора Шолц и Макрон са призовали Путин към преки преговори с украинския президент Володимир Зеленски.


„Канцлерът и френският президент настояха за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски. Те призоваха руския президент към сериозни преки разговори с украинския президент и търсене на дипломатическо решение на конфликта".

 

„Президентът на Френската република и германският канцлер настояха за освобождаването на близо 2500-те защитници на „Азовстал“, взети за военнопленници от руските сили“, посочи канцеларията на френския държавен глава след телефонен разговор между тримата лидери.

 

По думите му разговорът, посветен на уреждането на ситуацията в Украйна, се е състоял по инициатива на Шолц и Макрон и е продължил 80 минути.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3080 |26.05.2022 Петков очаква среща с Макрон и Рюте за поканата в „Обнови Европа“ . 0| 2927 |26.05.2022 Ердоган и Макрон обсъдиха кандидатурите за НАТО на Финландия и Швеция . 0| 3431 |26.05.2022 Олаф Шолц: Светът е в повратна точка . 0| 3408 |19.05.2022 Макрон: ЕС бързо да съобщи мнението си относно искането на Молдова за еврочленство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads