Реклама / Ads
0| 3095 |26.05.2022 НОВИНИ

Петков очаква среща с Макрон и Рюте за поканата в „Обнови Европа“

.
Кирил Петков Източник: стопкадър, Euronews
Министър-председателят Кирил Петков очаква среща с Еманюел Макрон и Марк Рюте за поканата в „Обнови Европа“, стана ясно от негови думи пред Euronew.
 

Вчера, позовавайки се на свои източници, Politico писа, че българският премиер Кирил Петков възнамерява да присъства на среща на ръководителите на „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

 

„Много се радвам, че съм поканен на тази първа среща с ръководителите на евролибералите „Обнови Европа“. Има прекрасни хора в това политическо семейство. Това, което бих искал да повдигна като въпрос, а и мисля, че е хубава тема за всяко едно политическо семейство в Европа е следното: Трябва да създадем много висок стандарт на върховенството на закона, както и антикорупционни механизми. С други думи, това с което се срещам в България, може да бъде разгърнато на европейско ниво. Когато говорим в Брюксел за политически семейства, трябва да имаме възможно най-висок стандарт за членство. Тоест всички политически партии трябва да спазват най-високите стандарти на национално ниво, и да налагат този стандарт и в Брюксел. Ако член на дадено политическо семейство не спазва този стандарт, то той не трябва да бъде толериран. Не ми харесва идеята да се правят компромиси на локално ниво с цел получаване на подкрепа в Брюксел. Този тип връзки трябва да бъдат отрязани. Трябва да повишим моралния стандарт в политическите семейства. И аз много се радвам, че приятелите ми и хората, с които ще се срещна, имат същите виждания“, обясни Петков.

 

„До момента сме били поканени само на тази среща. Бих искал да има много ясни стандарти и принципи около темата, за която току-що говорих, и тогава да взема крайното решение. Мисля, че това е благоприятно не само за моята партия или България, но за европейските семейства. Очаквам с нетърпение да се срещна с приятелите си, президента Макрон, разбира се, министър-председателя Рюте, говорих с тях в частни разговори, така че, да, нямам търпение да се видим“, добави той.

 

Министър-председателят коментира и спрените газови доставки от Русия към България.

 

„Много ясно заявихме, че нито една страна няма право да променя договор едностранно. Според международното право договорите трябва да се спазват. Ние запазихме стабилност, въпреки 95-процентовата си зависимост от руски газ. Взехме решение да поемем този риск, защото никой няма право да ни огъва ръцете. Проявихме лидерство и показахме, че ако не се страхуваме Путин няма шанс. Вследствие на това, от 95 процента зависимост от руския газ, постигнахме нулева такава. В момента работим и по други алтернативи, за да се уверим, че българските домакинства ще плащат толкова добра цена, колкото беше и тази на „Газпром“, но без да зависим от тях“, обясни той.

 

„До момента спряхме много големи парични потоци към Русия. Мисля, че досега сме може би единствената страна, която прекрати вливането на толкова много средства. Относно темата с петрола, смятам, че трябва да излезем с една обща позиция. Има някои специфични особености в много страни, включително и България. Например, ние имаме петролна рафинерия, но тя е руска собственост, чрез „Газпром“, и е единственият ни начин да се сдобием с петрол. Трябва да помислим за алтернативи, които са гарантирани, преди да предприемем подобна стъпка. Въпреки това, заедно с тези гаранции, трябва излезем и с единен отговор след срещата на върха“, коментира още Кирил Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4202 |26.05.2022 Петков пред CNBC: България зае лидерска позиция в ЕС. Путин да внимава, когато използва природния газ като оръжие . 0| 3063 |26.05.2022 Транспортният бранш пак се среща с управляващите . 0| 3248 |25.05.2022 Политолог: Петков се опитва да прехвърли „топката“ за отношенията с РСМ върху президентската институция . 0| 3088 |25.05.2022 Петков в Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads