Реклама / Ads
9| 5124 |21.04.2009 НОВИНИ

Путин пропуска София; чака Станишев в Москва

.
Владимир Путин
Форумът е под патронажа на президента Георги Първанов, но днес стана ясно, че Путин предпочита да се срещне с премиера Сергей Станишев по време на визитата му през следващата седмица в Москва.
 

Премиерът на Русия Владимир Путин няма да вземе участие в енергийния форум „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство”, който ще се проведе тази седмица в София. Форумът е под патронажа на президента Георги Първанов, но днес стана ясно, че Путин предпочита да се срещне с премиера Сергей Станишев по време на визитата му през следващата седмица в Москва.

Говорителят на руския премиер Дмитрий Песков заяви, че независимо от факта, че Путин ще пропусне София, това няма да създаде проблеми за преговорите на Москва с България и другите партньори по проекта за газопровод “Южен поток” и рано или късно се очакват споразумения по този "сложен проект”. Песков добавя, че би било по-добре, ако Станишев дискутира в Москва резултатите от конференцията.

Все още не е ясно, дали на срещата ще присъства и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу.

Frognews.bg напомня, че в края на тази седмица за форума у нас се очаква да пристигнат десет и повече премиери и президенти от Балканите, Кавказ, Централна Азия, от Председателството на Европейската комисия и от други заинтересовани страни. В София ще се съберат президентите на Албания, Хърватия, Азербайджан, Черна гора, Сърбия, председателят на Босна и Херцеговина, премиерите на Гърция и Армения. Македония отначало също е потвърдила присъствието на президента си, но впоследствие е преценила да не изпраща никого на енергийната среща. За това пък отново след по-малко от месец у нас ще пристигне и емирът на Катар, за да вземе участие във форума.

Срещата ще бъде открита от премиера Станишев, според предварителната програма на срещата. Темите, които ще се обсъждат по време на бизнес форума, се отнасят за проекти и инициативи от съществено за региона значение – диверсификацията на съществуващите трасета и източници на доставка; обмяна на възгледи по ключови теми като сигурността на източниците; изграждане на партньорства; обмяна на идеи за бизнеса с оглед на възможностите и устойчивостта на очаквания ефект от намаляването на енергийните доставки на европейско ниво чрез диверсификация на трасетата и източниците на доставка, обявяват организаторите.

На сайта на президентството все още не е публикувано съобщение за отказа на руския премиер да посети София във връзка с енергийната среща.

Преди дни стана ясно, че правителството е отделило близо 2 млн. лева за финансирането на проявата, като средствата щели да бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в бюджета.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5297 |20.04.2009 С. Станишев: БСП ще се бори за властта, след нас идва реваншизъм . 12| 5477 |13.04.2009 Борисов срещу Станишев във Варна; М. Димитров в Пловдив и Плевен . 23| 5888 |12.04.2009 Бойко Борисов: Станишев е ортак на Вълка . 42| 5487 |11.04.2009 РЗС: Станишев се превръща в адвокат на мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads