Реклама / Ads
0| 3649 |30.03.2022 НОВИНИ

Путин и Шолц обсъдиха плащането на руски газ в рубли. Ще намери ли Европа „творческо решение“ на проблема?

.
Олаф Шолц, Владимир Путин Източник: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Олаф Шолц са се договорили да започнат експертни преговори относно искането на Кремъл Европа да заплаща руския природен газ в рубли, съобщава Ройтерс. Това съобщи агенция ТАСС след телефонен разговор между двамата.
 

Русия се надява, че европейските страни ще променят мнението си за плащането на руски газ в рубли и ще намерят "творческо решение" на проблема. Това каза от своя страна заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от агенция РИА Новости.

 

Изискването за плащане на руския енергиен износ в рубли, а не в долари или евро, не е нарушение на договора, но Русия се адаптира към безпрецедентния натиск на Запада, посочи Рябков.

 

Той очаква Русия и Европейският съюз да постигнат споразумение за различията си през следващите няколко дни.

 

Рябков също така каза, че се надява Русия да не продължи да се сблъсква с това, което той определи като "отчаяна икономическа война на Запада".

 

Според него страните от БРИКС (BRICS - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) могат да бъдат основата на новия световен ред.

 

Министърът подчерта, че страните от БРИКС съставляват близо половината от световното население (около 42%) и значителна част от световния брутен вътрешен продукт (около 25% от световната икономика). В светлината на украинската криза Рябков добави, че страните от БРИКС могат заедно да заобиколят санкциите, наложени от Запада и неговата политика.

 

Русия е изправена пред безпрецедентни предизвикателства заради наложените срещу нея санкции и поради тази причина Русия трябва да отговори по съответен начин, добави Рябков и заключи, че очаква Русия да установи всеобхватно партньорство с Китай през следващите дни, което ще помогне на неговата страна да преодолее икономическите трудности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2777 |30.03.2022 ”Ние идваме” поиска БПЦ да отнеме орден на Путин . 0| 3321 |30.03.2022 Овчаров: Очакваме Русия и Путин да са много великодушни? Естествено, че ще останем без газ, ако не плащаме в рубли . 0| 3835 |30.03.2022 Бивш съученик на Путин: Нещо му става с главата /видео/ . 0| 3360 |30.03.2022 Бивш командир на НАТО: Докато Путин е в Кремъл, не може да има мир в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads