Реклама / Ads
11| 12210 |12.01.2021 НОВИНИ

Радан Кънев: Борисов се провали с ваксините, като с пропадналия тротоар

.
Радан Кънев Източник: БГНЕС
Бойко Борисов и правителството му се провалиха по отношение на ваксинацията на населението срещу Ковид 19. Това коментира Радан Кънев на страницата си във фейсбук. Според него провалът е толкова грандиозен и застрашаващ цялото българско общество, че има минимум четири измерения.
 

А те са:

 

- Доставка на достатъчен брой ваксини

- Ефективна ваксинация с наличните дози

- Защита на възрастните хора (80+ години) като приоритетна група

- Планиране, организация и мотивация на застрашените групи.



1. Според МЗ, България е гарантирала 1.5 милиона дози ваксини от одобрените видове за 2021г., което покрива малко над 10% от населението (750 000 български граждани).

Средното за ЕС е 50% от населението с поръчани над 450 милиона ваксини само от вече одобрените видове.

Причината е, че българското правителство не е заявило навреме (отказало е да заяви, по-точно) ваксината на Pfizer/BionTech и сега чака "на опашка" за втората партида.

 

2. Към момента, България дели последните места в ЕС по ефективно извършени ваксинации. Особено негативно е, че изоставаме от всички други държави в Източна Европа (вж. графиката по-долу). Сравнението със Западна Европа е далеч по-трагично...

Сравними по мащаб държави като Гърция и Чехия планират съответно 220 000 и 180 000 ваксинации до края на януари. У нас, в най-добрия случай, тези нива е бъдат достигнати през март.

 

3. Няма друга европейска държава, в която хората над 80г. да не са още в първата група като приоритет. У нас, ако живеят вкъщи, а не в социален дом, те са 4-та група, заедно с всички над 65г. Гърция и Чехия планират да приключат ваксинацията на най-възрастните през февруари, когато в България тя няма да е започнала.



4. Масово европейските държави изграждат и пускат в експлоатация национални онлайн платформи за регистрация и насрочване на дата за ваксинация. У нас пращат имейли на учители и лекари, всички останали сме в пълно неведение как и кога ще можем да се ваксинираме.

Няма и помен от национална кампания за насърчаване на ваксинацията, нито информационна кампания. Всичко е в оставено на фалшивите новини, жълтата преса и социалните мрежи.

Вчера всички споделяха един пропаднал тротоар. Същите са и "успехите" във ваксинацията. Разликата е, че тук става дума за хиляди животи, десетки хиляди бизнеси, стотици хиляди човешки съдби.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5955 |11.01.2021 Бойко Борисов за наводненията: Радостното на тази ситуация е, че язовирите се пълнят . 30| 4216 |10.01.2021 Гърневски с нови теманета към Борисов, вижда го и президент . 68| 7769 |10.01.2021 Христо Иванов: Главното общо предприятие на Борисов и Пеевски се нарича Иван Гешев . 10| 4448 |08.01.2021 Елена Йончева: Явно дебатите за върховенството на закона са скучни на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads