Реклама / Ads
17| 4085 |03.02.2021 НОВИНИ

Радан Кънев: Ще има още такива доклади. Корупцията у нас е постоянен проблем

.
Радан Кънев
Това е един от много тежките случаи на доклад от Европейската служба за борба с измамите. Тук става въпрос за държавна поръчка и макар сумата да не е голяма, е много показателна. Това е станало преди 4 години. Европейските институции работят бавно. Трябва да се подготвим за много такива доклади и санкции, защото корупцията у нас е постоянен проблем. Тази поръчка е минала през трима министри, три правителства. Това не е белег на една политическа сила.
 

Това заяви пред bTV евродепутатът Радан Кънев. Повод за думите му е докладът на ОЛАФ, в който са направени тежки констатации за злоупотреба със служебно положение и корупция при покупка на джипове за Министерството на вътрешните работи.

 

"Няма еднопартийна корупция, а тежка системна политическа корупция на много нива. Ще се сблъскваме с доклади за автомагистрали, за много много случаи, в които поръчките са съмнителни. Много невинни правителства ще плащат сметки на предишни правителства", посочи още Кънев.

 

Според евродепутатът големият проблем у нас е, че се отричат проблемите с корупцията. Всичко се възприема като "усещане".

 

"Можеш ли да излъжеш болния, че е здрав, фалиралият - че е добре материално? Разрушава се доверието вътре в обществото. Отричането на проблема го задълбочава. Не можем да отричаме, защото идват избори. Ситуацията е сериозна и изисква по-високо ниво на национално съгласие. Накъде тръгваме след април месец? Тук сме по пързалката надолу и всички си даваме сметка за това", допълни още Кънев.

 

Той коментира и проблемът с ваксините в Европа и забавената имунизация на населенията в държавите-членки.

 

"Такъв проблем има, но за България той е различен от този в ЕС. Нивата на ваксинация у нас са 5 пъти по-ниски от тези в блока. от третия ден на ваксинацията не сме напуснали последното място. България има собствен национален проблем в справянето с ваксинацията и отделно с убеждаването на хората. Не съм видял кампания. Кой ги убеждава? Кой отговаря на въпросите - десетки и стотици са без отговор", попита евродепутатът.

 

По думите му проблемът с количествата ваксини в ЕС се дължи на фактори, които първоначално са изглеждали положителни.

 

"Европа реши да не ваксинира на принципа на спешно одобрение. Мисля, че това е принципно добро решение. Представете си при тези нива на съмнение да се каже, че не са направени всички изпитания. Европа поиска гаранции за отговорност, което доведе до едни много дълги преговори. Договорите бяха сключени със закъснение и сега се вижда, че целия ЕС се забавя с процеса по ваксинация. Оценката кое е било правилно и кое грешно е много тежка, но положението не е розово", коментира Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6633 |31.01.2021 Радан Кънев: Имаме собствен проблем с ваксините заради погрешни решения на правителството . 25| 4976 |25.01.2021 Радан Кънев: Проблемът не е, че ресторантите не работят. Никъде в ЕС няма толкова слаби компенсации . 25| 5256 |13.01.2021 Радан Кънев: България нямаше участие в разпределянето на първите ваксини от ”Пфайзер” за ЕС . 21| 6169 |12.01.2021 Николай Милчев: Жална й майка на демокрацията с такива партии и с такива вождове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads