Реклама / Ads
22| 7354 |14.06.2019 ПОЛИТИКА

Радан Кънев: Трябва да решим с какво да се справим - с мониторинга или с корупцията

.
Радан Кънев
Трябва да решим с какво да се справим с мониторинга или с корупцията. Управляващите искат да се справят с това, че е видим проблема, а не със самия проблем. Мониторингът е инструмент, който не следва да бъде премахнат ако изпълняваме само техническите критерии. Въпросът е, че трябва да решим проблема, а не да се правим че го няма, както го правят нашите управляващи.
 

Това заяви пред БНТ Радан Кънев.  По думите му  влизането в Шенген е в интерес на България, но Холандия изразява мнението на Германия, което означава, че за тях проблемите с корупцията в страната ни са сериозни. "Има силна тенденция сред управляващите - ГЕРБ, патриоти и ДПС да използват позициите си в Европейския парламент и в евроструктурите да се покриват срамотиите на България в съдебната система, а следователно и в корупцията", каза той.

 

Кънев коментира, още, че изборът на главен прокурор щеше да е по-различен, ако бяха приети предложенията на „Демократична България“.  „Не можем да разглеждаме проблемите на българското правосъдие извън всички други проблеми. Днес сме свидетели на една акция на властта и техните бизнес обръчи срещу разследващата журналистика. Правосъдната система трябва да може да противодейства на това затваряне на устата на журналисти.“, каза още Кънев.

 

Във връзка с дебата за партийните субсидии Радан Кънев отбеляза, че в от всички страни в ЕС в България могат да се харчат най-много пари за медии. Той припомни, че когато беше дебата след референдума, са цитирани и конкретни суми, които партиите харчат за медийна реклама в порядъка на стотици хиляди лева.

 

Кънев смята, че субсидията може да е 1 лв., но трябва да се въведат правила за кампаниите. Той даде пример с Румъния, където за медийна политическа кампания има таван от 30 000 евро. По думите му медийна политическа реклама не съществува в Германия. „Ако това нещо се прекрати, което е разумно и се влезе в режим на дебат, а не на телевизионна реклама партиите могат да влязат в рамките.“, каза още Кънев.  Според него финансирането с членски внос не е устойчив модел. Той отбеляза, че когато се говори за корупция, най-вече за политическа корупция, неизменно се говори за партийните субсидии, както и за купуването на гласове, което не става със субсидия, а с черно финансиране.  По сумите му не става въпрос да се създаде поредната безумна агенция, а за това че се стига до купуването на гласове, но това очевидно не се преследва.

 

Във връзка  с предстоящия избор на нов председател на Европейската комисия Кънев коментира, че има и пазарлък и сблъсък на идеи. Според него пак се стигаме до проблема, че Европа все още не е достатъчно единна и следващи председател ще бъде излъчен след пазарлък между държавите членки. В момента националните и регионалните интереси са в сблъсък и много ясно си проличава разграничаването на държавите.  Групата на ЕНП е зад кандидатурата на Вебер, каза още Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6127 |26.05.2019 Радан Кънев: Показваме, че сме алтернатива на управляващите . 23| 6635 |01.05.2019 Радан Кънев: Кьовеши е вярното решение за европейски главен прокурор . 10| 6350 |25.04.2019 Кметът на Слатина: Пламен Георгиев трябва да събори два навеса на терасата си . 43| 10900 |25.04.2019 Радан Кънев: Йончева и Габриел се плюят, а няма решение за ”апартаменгейт”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads